Artistul, mândria și... ariciul

Distribuie pe:

* “În ultimii ani m-am retras în comuna soției, Bârzava, din județul Arad, departe de agitația Bucureștiului. Mă simt foarte bine aici și am ce face cu timpul liber. Cu sănătatea stau bine. Fac agricultură de plăcere, am o grădină de 1 ha. de teren până la marginea pădurii comunei. Aici am făcut multe lucruri, am făcut tot felul de răsaduri, și roadele au fost pe măsură, aducându-mi mie și soției mele bucurii și satisfacții sufletești. Oamenii comunei erau mulțumiți de stabilirea mea pe locurile natale. A existat un raport de respect reciproc. Au fost și unele mici neînțelegeri, în sensul că organele Consiliului Local în frunte cu primarul nu mi-au onorat cu demnitate persoana mea. Primarul avea o «ură viscerală împotriva mea». Strada pe care eu locuiam era singura neasfaltată. La mine veneau tot felul de oameni de seamă din țară și străinătate și îmi era rușine cu strada care uneori era numai noroi. L-am rugat pe primar să trimită tractorul să deszăpezească strada spunându-i că dacă se întâmplă să merg la spital, salvarea nu putea să intre. Am cântat de două ori pe gratis la spectacolele organizate de primar, am fost la o nuntă unde el era naș, dar recunoștința este ...«floare rară». Așa se întâmplă când suntem conduși de rârâiți, sâsâiți, semidocți «coate goale, mațe fripte» cum ar spune conu Caragiale”.

Benone Sinulescu (1937-2021), interpret român de muzică populară din zona Siriului, jud. Buzău. A colaborat în decursul vieții cu mulți interpreți, printre care mai importanți fiind Irina Loghin. După anul 1989 a abordat și stilul “etno-dance” cu formația Ro-Mania.

În anul 1967 a primit Ordinul “Meritul Cultural”, în anul 2002 a fost distins de către președintele Ion Iliescu cu “Crucea Națională” și mai târziu cu Ordinul “Meritul Cultural” în mare grad de ofițer. A scos zeci de albume și a fost decorat cu distincția “Cetățean de Onoare” în mai multe orașe ale Patriei Române.

***

* “Îngâmfarea (mândria) a fost întâiul păcat al omului; această substituire a omului în locul lui Dumnezeu a fost pricina căderii lui”.

Maria Montessori (1870-1952), medic, pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa. A fost una din primele femei din Italia care au absolvit facultatea de medicină la Universitatea din Roma. A devenit cunoscută în toată Europa și în întreaga lume, generând zeci și zeci de școli cu numele ei. A călătorit foarte mult, supervizând școlile care-i purtau numele, scriind și ținând conferințe.

***

* “Un arici rugă pe un iepure să-l găzduiască puțin în cuibul său. - Fii bun, lasă-mă puțin în cuibul tău - zice ariciul - căci sunt cam bolnav și îți voi fi recunoscător! Iepurele se învoi, dar, pe urmă, ce s-a întâmplat? Ariciul a început să-l împungă pe iepure cu acele lui și l-a tot împuns, până l-a scos afară cu totul”. “Așa se întâmplă și în lumea noastră sufletească. Când lăsăm păcatul să intre în inima și viața noastră, el omoară, rând pe rând, toate simțurile cele sufletești ale omului, până când, în sfârșit, rămâne singur stăpân și tiran. Uitați-vă la desfrânați, bețivi, zgârciți, mincinoși și veți vedea că așa este”.

P.S. Filipeni cap. 3 vers. 1-3, 16: “Bucurați-vă, frații Mei întru Domnul. Ca să vă scriu aceste lucruri, Mie nu-mi este anevoie, iar vouă vă este de folos. Păziți-vă de câini! Păziți-vă de lucrătorii cei răi. Păziți-vă de tăierea împrejur, pentru că noi suntem tăierea împrejur, noi, cei ce slujim în Duhul lui Dumnezeu și ne lăudăm întru Hristos și nu ne bizuim pe trup. Să urmăm același dreptar și să gândim la fel”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu