Negocieri în curs de desfășurare pentru reînființarea Liceului Romano-Catolic în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Agenția de presă maghiară MTI a publicat o știre conform căreia, temporar, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș ar urma să funcționeze ca o subunitate a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas”, începând cu următorul an școlar și până se va putea continua procesul de reînființare a instituției de învățământ, citându-l pe fostul director al instituției de învățământ, Zsolt Tamási. “Fostul director al liceului catolic care a fost desființat în luna mai a anului trecut printr-o sentință definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiției a României (ÎCCJR), și încorporat în Liceul Teoretic «Bolyai Farkas», coordonează în prezent clasele unității de învățământ catolic în calitate de director adjunct al celui din urmă. Aceste clase nu funcționează în clădirea principală a Liceul Teoretic «Bolyai Farkas», ci în vechea clădire a Liceului Teologic Romano-Catolic «II. Rákóczi Ferenc», aflat în proprietatea Bisericii Romano-Catolice”, arată MTI.

Potrivit lui Tamási, tocmai acest lucru creează cadrul legal pentru ca școala să funcționeze - până când procesul de reînființare a școlii va putea continua - ca o subunitate a Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”. “Asta înseamnă că nu are personalitate juridică, dar este o entitate independentă, în care procesul de înscriere are loc separat”, a explicat acesta.

Zsolt Tamási a adăugat că negocierile mai sunt în curs de desfășurare, însă speră că se va putea ajunge la un acord, întrucât legea permite această rezolvare. În luna decembrie, administrația locală din Târgu Mureș a și făcut o propunere în acest sens, dar mai este nevoie și de acordul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, acord care nu a fost obținut încă, a explicat fostul director.

Tamási a subliniat că municipalitatea nu ar dori să aprobe rețeaua școlară pentru următorul an școlar “fără ca școala catolică să fie inclusă - măcar ca subunitate”. De regulă, inspectoratul aprobă structura rețelei școlare în luna ianuarie, însă termenul limită a fost amânat de mai multe ori din cauza școlii catolice.

Zsolt Tamási a amintit: cel mai nou proces de reînființare a școlii, al treilea, s-a blocat. Administrația publică din Târgu Mureș a acceptat o propunere potrivit căreia clasele care funcționează în clădirea școlii catolice să fie separate de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, însă inspectoratul școlar nu a fost de acord cu acest lucru.

Înainte ca ministerul să ia o decizie cu privire la acest subiect controversat, Prefectura Județului Mureș a contestat în instanță hotărârea de consiliu local, astfel că aceasta a fost suspendată. Acest nou proces a blocat rezolvarea situației școlii și a fost nevoie de găsirea unei soluții temporare.

La sfârșitul lunii august a anului trecut, procesul de reînființare a liceului catolic a trebuit să fie reluat - deja pentru a treia oară - deoarece ÎCCJR a anulat, printr-o sentință definitivă pronunțată pe 3 mai 2022, decretul ministerial de înființare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcționeze în clădirile Bisericii Romano-Catolice și a început noul an școlar în acestea, însă cadrul legal necesar a fost asigurat de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”.

În 2018, liceul catolic care funcționa din 2014 a trebuit să fie reînființat prin ordin ministerial deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înființarea sa anterioară și l-a pus sub acuzație pe directorul școlii, Zsolt Tamási, și pe fostul inspector școlar general, Ștefan Someșan. Procesele intentate împotriva liceului au dus la desființarea acestuia.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunțat că se va opune aderării României la OCDE - din cauza anulării statutului juridic al școlii. Ulterior, după ce președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, a oferit asigurări premierului Viktor Orbán cu privire la reînființarea liceului, Ungaria a retras veto-ul.

Școala reprezintă un ghimpe în coasta organizațiilor naționaliste românești deoarece în 2004, Biserica Romano-Catolică a redobândit pe cale juridică clădirile naționalizate ale liceului din Târgu-Mureș. Fosta clădire principală a liceului catolic găzduiește acum școala de elită a românilor din Târgu-Mureș, Colegiul Național “Unirea”. Părinții și profesorii acestuia din urmă se tem că, în cazul în care liceul catolic va fi reînființat, acesta va revendica în cele din urmă fostele clădiri. Liceul Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” și-a început activitatea în vechea clădire a școlii și în alte clădiri bisericești.

Lasă un comentariu