Ceasul Apocalipsei arată doar 90 de secunde până la miezul nopții

Distribuie pe:

Specialiștii în fizică atomică au setat, marți, ceasul simbolic al sfârșitului lumii la 90 de secunde de miezul nopții, cu 10 secunde mai aproape decât anul trecut, avertizând că amenințarea războiului nuclear este din ce în ce mai aproape în contextul războiului din Ucraina, transmit DPA și Reuters.

Anunțul, făcut la Washington, arată că nivelul perceput al amenințării este acum mai sever decât era anul trecut, cercetătorii organizației The Bulletin Of The Atomic Scientists, care au grijă de ceas, invocând “pericolul fără precedent” pe care îl aduce războiul ruso-ucrainean.

“Așa cum a avertizat secretarul general al ONU în luna august a anului trecut, lumea a intrat într-o perioadă a pericolului nuclear similară celei din anii de apogeu ai Războiului Rece”, a declarat Rachel Bronson, directorul executiv al organizației, care are sediul la Chicago.

“Nu există o cale clară pentru a obține o pace dreaptă, care să descurajeze agresiuni viitoare sub umbra amenințării nucleare. Guvernul SUA, aliații săi din NATO și Ucraina dispun de o multitudine de canale pentru dialog. Le cerem liderilor să exploreze toate aceste canale la capacitatea lor maximă”, a mai declarat ea despre conflictul dintre Rusia și Ucraina.

“Am dat ceasul înainte, cel mai aproape de miezul nopții” din istoria sa, a mai susținut ea, precizând că așa-numitul “Doomsday Clock” indică acum ora 23:58:30. Ceasul simbolic al Apocalipsei a fost înființat în 1947, de experți ai organizației The Bulletin Of The Atomic Scientists care lucrau la celebrul Proiect Manhattan, în cadrul căruia a fost construită prima bombă atomică din istorie. Ei au ales acest simbol pentru a arăta cât de aproape se află întreaga omenire de un război nuclear. Prima oară, ceasul a fost fixat la ora 23:53:00 și apoi, în fiecare an, a fost dat înainte sau înapoi în funcție de amenințările cu care s-a confruntat omenirea.

Din 2020 și până în acest an, ceasul arăta că mai sunt 100 de secunde până la miezul nopții. (Agerpres)

Lasă un comentariu