Episcopul, cântărețul și... împăratul

Distribuie pe:

* “Zidiți Biserica în suflete și clădiți România nouă pe această Biserică - mamă a națiunii române. Fiți buni creștini și buni români, căci acestea două una sunt. Iată sufletul pe care-l las vouă tuturor moștenire. Prin el doresc să rămân între voi, primiți-l cu acea iubire cu care eu vi-l transmit. Nu ca un cult, ci ca o călăuză pentru cei ce vor să umble pe jos pe urmele lui Hristos. Eu sunt contemporan ideilor democratice și evoluției acestora, dar fac deosebirea între internaționalismul deghizat în democrație care e adus din afară în contra așezămintelor țării și tradițiilor, care vine să desființeze neamul românesc și țara aceasta. Eu sunt democrat după firea mea și după creșterea mea, în toată ființa mea, și nu este om pe fața pământului să fie om mai aproape de sufletul poporului cum sunt eu. Ideea națională eu o doresc la baza tuturor instituțiilor statului, dar ea nu se confundă cu șovinismul care reprezintă o degenerare a naționalismului. Ideea națională este conștiința națională, care la rândul său este generoasă, obiectivă, îl apreciază pe om, respectând libertatea individuală indiferent de etnie sau religie. Manifestările naționale pe care le facem sunt din demnitate și vrednicia oamenilor cinstiți care nu atacă și nu urăsc pe nimeni, ci-și iubesc țara lor pentru a cărei hotar adevărat sunt gata a trăi și a muri”.

Roman Ciorogariu (1852-1936), episcop român de Oradea, membru de onoare al Academiei Române și deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ al “tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Face liceul și facultatea de drept în Oradea, după care armata în faimosul regiment de infanterie 50 de la Alba Iulia. Face Facultatea de Teologie din

Arad și pleacă în străinătate pentru a se specializa ca profesor în teologie. S-a înscris la Facultatea din Lipsca (Leipzig) cu specializarea Pedagogie și Psihologie. Participă la cursurile de filosofie și teologie cu cei mai specialiști profesori ai vremii.

***

* “Cred că sensul vieții îl știe doar Dumnezeu. Noi nu putem decât să încercăm să influențăm nițel ce ne-a dat el. Asta e important, să slujim viața.”

Ștefan Iordache (1941-2008), unul dintre cei mai mari actori de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc timp de 49 de ani, interpretând roluri memorabile pe scena românească și nu numai. În anul 1959 a intrat la IATC, absolvând secția de Actorie. A fost un bun interpret de muzică ușoară.

***

* “Napoleon, împăratul Franței, a fost exilat în anul 1815 pe Insula Sf. Elena, o stâncă de bazalt în mijlocul Atlanticului, la 2000 de km. de țărmul Africii, unde a stat până la 1821, când s-a sfârșit. Într-una din zile, vorbind despre Iisus, spunea celor ce-l însoțiau: «Alexandru Macedon, cuceritorul Asiei, Iulius Cezar, stăpân și dictator al Romei, Carol cel Mare, stăpân al Apusului, și eu, Napoleon, am izbutit să realizăm mari împărății. Acestea se bazau pe forță și putere. Singur Iisus Hristos a întemeiat Împărăția Sa pe iubire, care dăinuie până azi și pentru care sunt gata să moară milioane de oameni»“.

P.S. Romani cap. 16, vers. 17-18: “Fraților, să vă păziți de cei ce fac dezbinări și sminteli împotriva învățăturii pe care ați primit-o. Depărtați-vă de la ei. Căci unii ca aceștia nu slujesc Domnului nostru Iisus Hristos, ci pântecelui lor, și prin vorbele lor frumoase și măgulitoare înșală inimile celor fără de răutate”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu