Putin se pregătește pentru un război de lungă durată

Distribuie pe:

În acest moment, Rusia este în “război împotriva NATO și Occidentului” și redefinește invazia Ucrainei la “alt nivel”, a recunoscut un înalt oficial al UE, prezentând spectrul terifiant al unui conflict global.

Acordul dintre liderii europeni (care a schimbat, radical,  “regulile jocului”) de “a pompa” tancuri sofisticate în Kiev a stârnit furie la Moscova, care amenință cu escaladarea războiului dincolo de granițele Ucrainei.

Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, a declarat vineri că Vladimir Putin va intensifica atacurile, “fără discriminare”, asupra civililor și țintelor nemilitare și va riposta împotriva Occidentului.

Vorbind la o conferință de presă la Tokyo, în cadrul unui turneu Asia-Pacific, Sannino a spus că Putin “a trecut de la conceptul de operațiune specială la cel de război împotriva NATO și Occidentului”.

Oficialul a precizat că tancurile din SUA și Germania nu sunt menite a ataca, ci a-i ajuta pe ucraineni să se apere.

Kremlinul afirmă că SUA dețin cheia pentru încheierea războiului din Ucraina, dar refuză să o folosească.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov l-a acuzat pe Joe Biden că “pompează arme în Ucraina”, când ar putea, în schimb, să îndemne la încetarea focului.

Germania și SUA au anunțat miercuri că vor trimite tancuri de luptă avansate în Ucraina, oferind ceea ce un expert a numit o “forță de lovire blindată” pentru a ajuta Kievul să depășească impasurile luptei pe măsură ce invazia rusă intră în cea de-a 12-a lună.

Anunțul a marcat prima etapă a unui efort coordonat al Occidentului de a furniza zeci de arme grele, despre care comandanții militari ucraineni spun că vor permite contraofensive, vor reduce numărul victimelor și vor ajuta la restabilirea rezervelor de muniție, aflate în scădere.

Ca răspuns, Rusia și-a intensificat încercările de a sparge apărarea Ucrainei, lupte grele fiind purtate în aceste zile, în estul țării.

Volodimir Zelenski a mulțumit aliaților pentru sprijinul lor, dar și-a reînnoit apelurile pentru sancțiuni mai dure împotriva Moscovei și a declarat că țara sa are nevoie de mai multe arme “pentru a-i respinge pe invadatori”, în cea de a douăsprezecea lună de război.

“Acest rău, această agresiune rusă pot și trebuie să fie oprite doar cu arme adecvate. Altminteri, statul terorist nu va înțelege nimic”, a spus Zelenski în discursul său televizat, joi seară.

Oficialii locali au raportat vineri bombardamente puternice în nordul, nord-estul și estul Ucrainei, scena unora dintre cele mai grele lupte de când Rusia și-a lansat invazia. (sursa - dailymail.co.uk)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu