Șanse mari de conflict militar SUA - China

Distribuie pe:

Un important congresmen republican a declarat duminică că șansele de a avea un conflict militar cu China din cauza Taiwanului “sunt foarte mari”, după ce un general american a provocat consternare printr-un memoriu în care avertiza că Statele Unite se vor lupta cu China în următorii doi ani, informează Reuters.

Într-un memoriu datat 1 februarie, dar publicat vineri, generalul Mike Minihan, care conduce Comandamentul pentru mobilitate aeriană, se adresează conducerii celor aproximativ 110.000 de membri ai săi, spunând: “Instinctul meu îmi spune că ne vom lupta în 2025”. “Sper că greșește... Cred că are dreptate, totuși”, a declarat pentru Fox News duminică Mike McCaul, noul președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Reprezentanților.

Opiniile generalului nu reprezintă Pentagonul, dar demonstrează îngrijorarea care există la cele mai înalte niveluri ale armatei americane cu privire la o posibilă încercare a Chinei de a-și exercita controlul asupra Taiwanului, insulă despre care Beijingul pretinde că este o provincie ce îi aparține.

Democratul Adam Smith, membru al Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a declarat că nu este de acord cu “evaluarea lui Minihan”. Smith a declarat duminică la Fox News că un război cu China “nu numai că nu este inevitabil, ci și foarte puțin probabil”. “Avem o situație foarte periculoasă în China. Dar cred că generalii trebuie să fie foarte precauți atunci când afirmă: mergem la război, este inevitabil”. (Agerpres)

China acuză SUA pentru războiul din Ucraina

Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condițiile care au condus la război, și a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului care se apropie de împlinirea unui an, relatează DPA.

“SUA sunt cele care au declanșat criza din Ucraina și sunt cel mai mare factor care o alimentează și au continuat să vândă arme grele și de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească și să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzațiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părții ruse. Ea a denunțat aceste afirmații drept “suspiciuni nejustificate” și “șantaj lipsit de temei”.

Mao Ning a adăugat că China “nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime și intereselor companiilor chineze”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale. SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului și îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins. Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depășească “nicio linie roșie” în ceea ce privește sprijinul lor pentru Taiwan. (Agerpres)

Lasă un comentariu