Au fost lansate programele de finanțare a diasporei maghiare

Distribuie pe:

Conform Agenției de presă ungară MTI au fost publicate apelurile la aplicații pentru perioada 2023/2024 ale programelor “Kõrösi Csoma Sándor” (destinat sprijinirii diasporei maghiare) și “Petõfi Sándor” (destinat sprijinirii maghiarilor care trăiesc în comunități dispersate în Bazinul Carpatic), a anunțat, la Budapesta, secretarul de stat responsabil cu politica națională al Cancelariei Prim-ministrului. În cadrul unei conferințe de presă, Árpád János Potápi a declarat: scopul programului este trimiterea de bursieri la maghiarii din diaspora din întreaga lume și maghiarii din comunitățile dispersate din Bazinul Carpatic. Sarcina bursierilor este organizarea comunităților, consolidarea conștiinței identitare la membrii comunității maghiare și susținerea vitalității traiului comunitar - a adăugat el. Secretarul de stat a spus că Ungaria continuă să trăiască acolo unde există comunități maghiare vii. În ceea ce privește rezultatele programelor, el a spus că peste o mie de bursieri au participat la aceste programe în ultimii zece ani: 710 în cadrul programului “Kõrösi Csoma Sándor” și 308 în cadrul programului “Petõfi Sándor”.

Conform informațiilor pe care le-a prezentat, pentru perioada 2023/2024 aplicațiile sunt anunțate în număr de 75 pentru programul “Kõrösi Csoma Sándor” și 50 pentru programul “Petõfi Sándor”. În cadrul primului program, bursierii pot activa în Statele Unite, Canada, numeroase țări europene, Israel și Turcia, în timp ce în cadrul programului “Petõfi Sándor” ei pot lucra în Transilvania, Slovacia, Voivodina, Croația și Slovenia - a precizat secretarul de stat.

Candidații vor ajuta comunitățile maghiare în activități destinate cercetașilor, în păstrarea tradițiilor, în educație și învățământ, precum și în activitățile comunitare, sportive, mass-media și culturale. (MTI)

Lasă un comentariu