Mircea Rus, fostul primar din Band, a fost încarcerat

Distribuie pe:

Fostul primar al comunei Band, Mircea Rus, recunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost încarcerat pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, 1 lună și 10 zile, după ce a suferit a doua condamnare într-un dosar penal, de această dată pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 lei.

Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, și la alți doi ani de închisoare, pentru aceeași infracțiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Potrivit portalului instanței, întrucât Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureș a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mureș, modificată și definitivă prin decizia penală nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curții de Apel Târgu Mureș, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest sens, instanța a decis că “aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, 1 lună și 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani și 4 luni închisoare) și aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, 1 lună și 10 zile închisoare, cu executare în detenție”.

Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș în dosarul 4881/320/2020 este definitivă și îl obligă pe fostul primar și pe cei doi foști casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităților prevăzute de Codul de procedură fiscală.

“Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părții civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpații Gârbu Petru și Rus Mircea să plătească părții civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpați), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părții civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpații Bodor Zoltan și Rus Mircea să plătească părții civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpați), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, se arată în dispozitivul hotărârii Curții de Apel Târgu Mureș.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.

Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit să comenteze cu privire la încarcerarea predecesorului său, Mircea Rus, însă a declarat presei, luni, că după câștigarea alegerilor locale a găsit în bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrări începute și abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitată unei firme care a declarat la scurt timp insolvența.

Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanță ca fiind delapidate să fie recuperate. (Agerpres)

Lasă un comentariu