Greșeli care afectează stima de sine a copilului

Distribuie pe:

Nu există părinte care să nu își dorească tot ce este mai bun pentru copilul său, însă, uneori, fără să își dea seama, poate să facă greșeli care să îi afecteze stima de sine a micuțului, dar și șansele de succes pe viitor.

Psihologii de la totuldespremame.ro ne arată care sunt aceste greșeli și ne sfătuiesc cum să le evităm.

Nu îi permiți copilului să riște - Siguranța este pe primul loc, iar acest lucru e valabil pentru toți părinții, indiferent de vârsta pe care o are copilul.

Însă, e bine de știut că acolo unde grija și protecția devin exagerate cresc și riscurile pentru copil. Mai exact, acei copii care nu obișnuiesc să se joace afară, care nu trec prin experiența de a se lovi au și un risc mai crescut de a avea fobii la maturitate.

Copiii trebuie să cadă de câteva ori ca să învețe că este un lucru normal, iar adolescenții trebuie să treacă prin despărțiri pentru a putea aprecia maturitatea emoțională de care este nevoie pentru a avea o relație de durată.

Dacă părinții încearcă să îi ferească pe copii de toate aceste riscuri, atunci și stima lor de sine poate să fie afectată, lucru care le influențează alegerile la maturitate.

Prea repede îi sari în ajutor - Multe dintre generațiile de tineri din ziua de azi nu mai au deprinderile legate de viață pe care le aveau copiii cu 30 de ani în urmă. Și asta deoarece există tendința ca părinții să le vină mereu în ajutor și chiar să le rezolve și cele mai mici probleme.

Atunci când părintele este mereu lângă copil și îi oferă ajutor chiar și la cele mai mici sarcini, dispare experiența de a rezolva de unul singur sau de a da piept cu greutățile. Tocmai aceste mici dificultăți sunt de ajutor ca micuțul să capete încredere în forțele proprii și să își dezvolte spiritul de lider.

Nu îi spui despre greșelile tale din trecut - Ar fi bine ca adolescenții să încerce diferite experiențe și să își asume riscuri pe cont propriu, iar părinții să îi lase, dar să le fie aproape în caz că au nevoie de ajutor pentru a rezolva anumite situații.

De asemenea, este bine să îi spui despre alegerile și greșelile pe care le-ai făcut când aveai vârsta lui, cu atât mai mult cu cât acest lucru îl poate ajuta să ia decizii mai bune.

Spune-i cum ai reacționat în situații asemănătoare, care au fost sentimentele care te-au încercat, dar și ce concluzii ai

tras după aceste experiențe. Este bine să fim cea mai importantă influență pentru copilul nostru, cu atât mai mult că nu suntem singura.

Nu pui în practică ceea ce îi spui - Ca părinți, rolul nostru este acela de a modela copilul astfel încât să aibă parte de o viață cât mai bună. Îi ajutăm să aibă un caracter puternic, să învețe să fie responsabili, să își asume vina, dar și să respecte persoanele din jur, mai ales că părinții sunt cele mai bune exemple pentru copii.

De ajutor sunt discuțiile sincere, în care pot să fie prezentate opțiunile, dar și consecințele care pot să apară. Bine este și să analizezi ca părinte alegerile pe care le faci, mai ales că acestea sunt exemple directe pentru copil.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții este să îi spui copilului cât de satisfăcător este să facă lucruri bune și să îi ajute pe cei din jur, dar indicat este să îl convingi să vă implicați împreună în acțiuni de voluntariat, să veniți în ajutorul copiilor și al vârstnicilor care au nevoie de sprijin.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu