Digitalizarea actelor de stare civilă

Distribuie pe:

“De ce este nevoie de atât de multe documente pentru eliberarea actelor?”, “Care este timpul de soluționare a cererii?”, “De ce trebuie să mă prezint la structura de stare civilă pentru a solicita o modificare a statutului civil?”... sunt doar câteva întrebări pe care cu toții ni le-am pus.

Vă anunțăm că Ministerul Afacerilor Interne derulează unul dintre cele mai importante proiecte din România - “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă - S.I.I.E.A.S.C.”

Până în prezent au fost digitalizate 68,5 milioane de acte de stare civilă, o bază de date care cuprinde 100 de ani de acte de stare civilă.

Principalele beneficii:

* Reducerea numărului de documente prezentate de cetățean în format hârtie;

* Reducerea timpului de soluționare a cererilor prin punerea la dispoziția instituțiilor statului a unor aplicații pentru preluarea informațiilor în format electronic din sistem;

* Eliminarea necesității prezenței cetățenilor la structurile de stare civilă pentru a solicita înscrierea modificărilor în statutul civil;

* Optimizarea soluționării cererilor de atribuire a CNP-urilor pentru cetățean;

* Reducerea timpului necesar emiterii unui certificat de stare civilă, prin prelucrarea cu mijloace IT a datelor aferente, tipărirea automată a certificatelor și reducerea sau eliminarea activităților executate manual de către operator referitoare la documentele de stare civilă ale cetățenilor;

* Reducerea cheltuielilor cetățeanului pentru multiplicarea și legalizarea documentelor și a deplasărilor acestuia la multiple instituții;

* Punerea la dispoziția cetățeanului a unui portal (accesibil prin Internet) prin intermediul căruia acesta va beneficia, în condițiile legii, de diverse servicii electronice (intermedierea transferului autentificat al datelor proprii de stare civilă către terțe instituții prestatoare de servicii pentru cetățean, descărcarea formularelor electronice, descărcarea/transmiterea formularelor/cererilor, verificarea datelor personale proprii, transferul unidirecțional/bidirecțional de informații către cetățean, plata on-line de taxe aferente, programarea on-line în vederea eliberării documentelor emise de structurile de stare civilă, serviciu de suport).

“Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din România, care a necesitat și un efort foarte mare. Ca să ne dăm seama de volumul activității, nu mai puțin de 68,5 milioane acte de stare civilă au fost digitalizate, indexate și acum se constituie într-o bază de date. Nu mă înșel dacă spun, fără precedent, în administrația românească. O bază de date digitalizată care acoperă mai bine de 100 de ani de acte de stare civilă emise în România, din 1921 până în 2021, iar tot ceea ce a fost emis după anul 2021 urmează să fie digitalizat prin eforturile proprii ale Ministerului Afacerilor Interne. (...)

O să dau un exemplu simplu, constând în emiterea unui act de stare civilă, a unui certificat de naștere, de exemplu. Astăzi, cetățeanul se adresează unei autorități administrative de domiciliu formulând o cerere. Cererea, de regulă, se așează într-un teanc de cereri și își așteaptă rândul să fie procesată. După ce este procesată este trimisă la autoritatea de la locul nașterii unde se așează într-un alt teanc de cereri așteptând să fie procesată și într-un final actul de stare civilă, certificatul de naștere, este trimis prin poștă, fiind un act oficial este trimis în format letric, pe hârtie. În urma aplicării acestui program accesarea se face instantaneu. Ministerul Afacerilor Interne va continua procesul de digitalizare pentru a simplifica accesul cetățeanului la serviciile publice. (...)”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu în cadrul evenimentului.

(Sursa: Ministerul Afacerilor Interne, România)

Lasă un comentariu