La SCJU Târgu Mureș - Trei intervenții de prelevare de țesut osos de la un donator viu și un transplant osos, în două zile

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a anunțat, miercuri, efectuarea a trei intervenții de prelevare de țesut osos de la un donator viu și un transplant osos, în două zile, prelevarea fiind prima făcută după reacreditarea pentru activitatea de transplant țesuturi a Secției Clinice Ortopedie.

“În zilele de 30 și 31 ianuarie, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au avut loc două proceduri de prelevare țesut osos de la donator viu și o procedură de transplant osos. Procedurile de prelevare țesut osos de la donator viu s-au realizat în ca-drul Programului Național de Transplant, Subprogramul Os-Tendon. Donatorii sunt doi pacienți în vârstă de 59, respectiv 72 de ani, ambii cu diagnosticul de coxartroză dreaptă, cărora li s-a prelevat capul femural drept, ulterior au fost protezați cu proteze totale ale articulației șoldului, în cadrul Programului Național de protezare. Cele două capete femurale prelevate au fost pregătite în sala de operație și transmise ulterior către Banca de Țesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica, care a participat la cele trei intervenții”, a arătat SCJU Târgu Mureș, într-un comunicat de presă.

Intervenția de transplant este prima realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș pe Programul Național de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, în anul 2023, iar intervențiile de prelevare țesut osos sunt primele după reacreditarea pentru activitatea de transplant țesuturi a Secției Clinice Ortopedie, care a avut loc în anul 2022.

Prima intervenție desfășurată în Blocul operator al Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie a durat aproximativ o oră și jumătate, iar la aceasta au participat dr. Remus Opriș, medic primar ortopedie și traumatologie, dr. Andrei Nica, medic primar ortopedie și traumatologie, dr. Ioan Nemeș, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Loredana Conțiu, dr. Paul Marta, medici rezidenți ortopedie și traumatologie, instrumentar asistent Dumitru Călbureanu și infirmier Petre Gyorgy.

A doua intervenție, a arătat SCJU Târgu Mureș, a durat o oră și jumătate, iar la aceasta au participat asistent universitar doctor Pal Fodor, medic primar ortopedie și traumatologie, dr. Andrei Nica, medic primar ortopedie și traumatologie, dr. Gergo Raduly, medic specialist ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya, medici rezidenți ortopedie și traumatologie, instrumentar asistent Daniela Moldovan și infirmier Horațiu Moldovan.

“Tot în data de 31 ianuarie, a avut loc o intervenție chirurgicală de revizie a artroplastiei totale de șold stâng cu plastia-reconstrucția acetabulului stâng cu grefă osoasă, unei paciente de 59 de ani. Intervenția, care a durat 2 ore și jumătate, s-a desfășurat în Blocul operator al Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie, iar echipa care a realizat intervenția este formată din prof. dr. Tiberiu Bățagă, medic primar ortopedie și traumatologie, asistent universitar dr. Pal Fodor, medic primar ortopedie și traumatologie, șef lucrări dr. Raluca Fodor, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher, medici rezidenți ortopedie și traumatologie, instrumentar asistent Gabriela Bândilă și infirmier Horațiu Moldovan. Grefa osoasă necesară pentru intervenția chirurgicală provine de la Banca de Țesut Colentina”, a subliniat SCJU Târgu Mureș.

Spitalul a precizat că starea și evoluția pacienților sunt bune.

Lasă un comentariu