Un polițist ne sfătuiește - Cum să ne apărăm dacă suntem atacați de câini

Distribuie pe:

Felul în care reușești să îți păstrezi calmul și să știi ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine îți poate salva viața, a declarat, pentru Agerpres, polițistul Gabriel Nicolae Ivanov, specializat de aproape 25 de ani în dresajul și comportamentul canin și coordonator al singurei echipe operative canine din Poliția Română.

Echipa operativă canină este la Sibiu, iar Gabriel Nicolae Ivanov este cel care în urmă cu doi ani, în februarie 2021, a salvat viața unui bărbat sfâșiat de o haită de câini, pe un câmp de lângă localitatea Poplaca.

Decesul femeii din București sfâșiată de câini a atras atenția din nou asupra faptului că este important să știm cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaștem.

În urmă cu doi ani, Ivanov a salvat viața unui bărbat, atacat de 12 câini pe un câmp din localitatea Poplaca, învecinată cu municipiul Sibiu. O vecină a filmat cu telefonul mobil intervenția polițistului și imaginile au devenit virale pe Internet.

“Am avut o situație în urmă cu doi ani de zile, la solicitarea unui vecin de al meu, în zona localității Poplaca din (județul n.r.) Sibiu, unde o persoană a fost atacată de 10-12 câini ciobănești. Am intervenit în situația respectivă, am luat o bucată de obiect care m-a ajutat în situația dată, am atras câinii către mine în primul rând, dominând masculul alfa, am ajuns lângă persoana respectivă, am ridicat-o de jos pentru că era sfâșiată și chiar avea pantalonii rupți și era mușcat de picior, l-am protejat și l-am scos din zona de pază a câinilor, ducându-l într-o zonă de siguranță, de unde l-am salvat”, a relatat Gabriel Nicolae Ivanov.

Cei 22 de ani de experiență în domeniul comportamentului câinilor l-au ajutat pe polițist să reușească să iasă teafăr cu bărbatul rănit, pe umeri, din mijlocul haitei de 12 câini. Înarmat doar cu un băț de lemn, pe care nu l-a folosit pentru a lovi câinii, ci doar i-a amenințat cu el, Ivanov a înfruntat câinele care conducea haita, atât cu privirea, dar a și strigat la cei 12 câini, ceea ce ajută orice om într-o situație similară.

“În momentul respectiv am și zbierat la ei, pentru că a început acea tendință de a fi hăituit, dar nu am pierdut contactul vizual cu masculul alfa și bățul respectiv m-ar fi ajutat doar în situația în care ar fi dat să mă prindă de picior sau de o altă parte a corpului”, explică polițistul sibian.

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se uite la acel animal în permanență - acesta este primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. “În situația în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta”, spune Gabriel Nicolae Ivanov.

De asemenea, când ești atacat de un câine, contează să agiți mâinile, iar dacă ai un băț la îndemână, să îl folosești fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ții la distanță cât de mult poți.

“În situația în care în apropiere ai obiecte pe care le poți folosi, pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poți lua acele obiecte, poți agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui respectiv, ceea ce îl face să păstreze distanța față de tine”, este un alt sfat dat de polițistul Ivanov.

Dacă avem de-a face cu o haită de câini, atunci trebuie să fim atenți în special la primul câine care ne atacă, acela este “șeful” haitei, ceea ce specialiștii numesc “masculul alfa”. Se poate ca și o femelă să conducă o haită de câini și să fie cea mai agresivă, nu neapărat un mascul. “În situația în care vorbim de o haită de câini, atunci trebuie identificat acel câine care este șeful haitei sau masculul alfa, cum îi zicem noi, poate să fie o femelă, nu neapărat un mascul, cu care trebuie ținut contactul vizual tot timpul”, a arătat polițistul Ivanov.

Coordonatorul echipei operative canine din IPJ Sibiu subliniază că este vital să nu fugim când ne atacă un câine sau o haită. Dacă o rupem la fugă când ne atacă un câine, atunci nu ne mai uităm în ochii lui și animalul ne va considera o pradă și își va activa instinctul de vânătoare.

“Nu fugim. În momentul în care fugim, deja noi devenim o pradă sigură pentru câini, pentru că se activează instinctul de vânătoare și în niciun caz un om nu poate fugi mai repede decât un câine. În situația în care avem un gard sau un panou, chiar și un copac în apropiere, indicația este să ne apropiem cu spatele de acesta și să nu pierdem contactul vizual cu masculul alfa sau cu câinele respectiv care ne-a atacat”, a subliniat Gabriel Nicolae Ivanov.

Potrivit polițistului specializat în comportamentul canin, păstrarea calmului cât de mult posibil poate face diferența dintre viață și moarte pentru cineva care este atacat de câini.

“Sfatul meu, din experiența pe care am acumulat-o până acum, ar fi să încercăm să ne menținem calmul, pentru că una dintre sursele de agresivitate ale câinelui este ceea ce aude acesta de la persoane sau ceea ce simte. Este vorba despre acea emanare de adrenalină, este vorba de respirație și chiar în unele situații, câinele având un auz foarte bun, partea de bătăi ale inimii, care poate crea o stare de agresivitate mai mare câinilor”, a declarat Ivanov.

Totodată, când suntem atacați de câini este important să strigăm după ajutor. Strigătele noastre îi pot și descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân. Un alt sfat oferit de polițistul sibian este că sub nicio formă nu trebuie să ne punem jos, în fața câinilor care ne atacă.

“Pentru a ieși din situația respectivă, trebuie în primul rând să strigăm după ajutor, să vedem dacă suntem auziți sau nu (...) Țipătul tău descurajează animalul, pentru că majoritatea câinilor fără stăpân au trecut prin situații grele de-a lungul vieții, au fost bătuți, au fost alungați, au trecut prin anumite traume care le-a marcat viața (...) Nu ne punem jos, pentru că în momentul în care ne punem jos aceștia vor avea tendința să vină, să te atace. Și dacă avem un gard în spate este bine să mergem tot timpul cu spatele, lipit de gard, până ieșim din zona de pază a câinelui respectiv, pentru că fiecare câine sau fiecare haită de câini are o zonă de pază, o zonă în care aceștia mănâncă și își desfășoară viața de zi cu zi”, a arătat coordonatorul echipei operative canine de la IPJ Sibiu.

El explică și că nu toți câinii sar direct pe victime, mulți dintre ei prima dată se învârt în jurul persoanei atacate, pentru a o hăitui, “pentru a putea găsi o poziție în care să poată ataca”.

“Foarte rar câinii fără stăpân sar direct. De regulă, sar direct câinii care sunt specializați și pregătiți pentru așa ceva. Dar de regulă, câinii fără stăpân te hăituiesc până găsesc vulnerabilitatea, pierde contactul vizual cu tine și atunci te prinde de o zonă sensibilă să te trântească jos. Odată ce te-au pus jos, acolo apare marea problemă”, a precizat Gabriel Nicolae Ivanov.

La Sibiu există singura școală de dresaj pentru câinii din structurile Ministerului Afacerilor Interne și singura unitate operativă canină din cadrul unui inspectorat județean de poliție. (Agerpres)

Lasă un comentariu