Sprijin pentru domeniul apicol prin PNS 2023-2027

Distribuie pe:

“Nu există agricultură fără albine cum nu există nici albine fără agricultură. Trebuie să coexiste”, sublinia ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul uneia dintre întâlnirile cu fermierii mureșeni, organizate cu prilejul Caravanei Cunoașterii, acțiune de prezentare la nivel național a Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027. Prin intermediul acestuia, apicultorii vor putea beneficia de o gamă variată de scheme de ajutor, ce vor putea fi accesate, atât sub formă de plăți directe, cât și sub formă de proiecte de investiții. Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, aceste intervenții vizează diversificarea produselor apicole, modernizarea exploataților în vederea achiziționării unor echipamente moderne, precum și promovarea materialului biologic apicol autohton.

În cadrul Pilonului I, prin Programul operațional apicol, se au în vedere următoarele tipuri de intervenții, care vizează: Servicii de consiliere, asistență tehnică, formare, informare și schimb de bune practici, inclusiv prin colaborarea în rețea, pentru apicultori și pentru organizațiile de apicultori; Investiții în active corporale și necorporale, precum achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii în vederea obținerii fagurilor artificiali, precum și achiziția de echipament pentru ambalarea mierii; Investiții în active corporale și necorporale, precum combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; Investiții în active corporale și necorporale, precum raționalizarea transhumanței; Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni inclusiv pentru repopularea stupilor, inclusiv ameliorarea albinelor; Acțiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole, a pierderilor de albine sau a scăderii productivității, precum și a substanțelorcu potential toxic pentru albine; Promovare, comunicare și marketing, inclusiv acțiuni de monitorizare a pieței și activități care vizează în special sensibilizarea consumatorilor în privința calității produselor apicole.

Apicultorii vor putea accesa intervenții din Pilonul II, finanțate din FEADR, care pot contribui la consolidarea exploatațiilor apicole prin: investiții pentru exploatațiile agricole de mici dimensiuni care practică apicultura, instalarea și consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri implicați în sectorul apicol; investiții pentru dezvoltarea fermelor zootehnice în care investițiile subsectorul apicol sunt eligibile, investiții în condiționarea/depozitarea prelucrarea produselor agricole, înființarea grupurilor de producători.

Numărul familiilor de albine a crescut progresiv, iar acest lucru s-a datorat, în mare măsură, și Programelor Naționale Apicole. Producția de miere a fost afectată negativ de schimbările climatice precum seceta, grindina, ploile torențiale și vânturile puternice, care au dus la fluctuații mari de la an la an, după cum reiese din analizele prezentate de Ministerul Agriculturii în PNS.

Potrivit MADR, conform unui sondaj realizat în 2021, în România erau înregistrați 32.864 de apicultori. Majoritatea dintre ei gestionau mai puțin de 75 de stupi și doar sub 10% au gestionat mai mult de 150 de stupi.

Producția medie internă de miere a fost de 16 kg/stup cu un cost de producție de 19,74 lei/kg. Pentru sectorul apicol, în anul 2023-2027, suma totală alocată este de 60.816.300 euro. Cota anuală fiind de 12.163.260 EUR, 50% din acestea sunt de la UE și 50% din România.

În județul Mureș sunt înregistrați la Oficiul Județean de Zootehnic 980 de apicultori, cu 66.590 familii de albine.

Vasile Bota

2 comentarii

Lasă un comentariu