Balul Însuraților, ediția a XIV-a - Balul unității românilor

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 4 februarie, a avut loc, în Reghin, la Sala de bal a Firmelor Gliga, cea de a XIV a ediție a Balului Însuraților. Așa cum se știe, gazda evenimentului este familia Gliga Vasile Ghiorghe, manifestarea fiind cea mai mare din țară după numărul mare de participanți, interesul fiind unul nemaiîntâlnit.

În acest an tema balului a fost “unitatea”. “Unitatea românilor cu românii din Republica Moldova, cu românii cei mulți din afara granițelor țării, unitatea noastră, a românilor, indiferent de zona în care locuim, căci, în această lume în continuă transformare, este foarte important să ne păstrăm identitatea. Bucuria simțită de fiecare participant și sentimentul de autenticitate, de apartenență la un popor care știe cine este și de unde vine, toate acestea sunt neprețuite”, a spus Dumitrița Gliga referindu-se la tema evenimentului. “Suntem gazda eve-nimentului din 2008 încoace. Multe trăiri, aduceri-aminte și sentimente de dragoste de țară trăim cu toții la această întâlnire, an de an. Dragoste de tradițiile noastre, de portul popular, de rapsozii noștri autentici și de jocurile populare specifice fiecărei zone a județului și a țării”, a mai spus ea.

Cei peste 500 de participanți la ediția din acest an a Balului Însuraților s-au bucurat de reprezentațiile de excepție ale marilor artiști populari care au fost invitați pe scena evenimentului. Au jucat și au cântat alături de cele mai apreciate voci ale momentului, au aplaudat la scenă deschisă prestațiile ansamblurilor profesioniste care au participat la bal. De la cei mai mici și până la cei mai vârstnici participanți, cu toții, deopotrivă, au purtat costumele populare specifice comunelor natale sau ale zonei în care trăiesc acum.

Nu au lipsit de la eveniment meșterii populari care au avut, în spații spe-cial amenajate, standuri unde și-au expus creațiile, fie că vorbim despre costume populare sau obiecte tradiționale.

Mâncarea servită participanților la bal a fost un alt moment de autenticitate știut fiind faptul că meniul, atent ales, este format doar din preparate tradiționale, ingrediente 100% naturale, după rețete mult apreciate ale locului.

“Bucuria simțită de fiecare participant și sentimentul de autenticitate, de apartenență la un popor care știe cine este și de unde vine, toate acestea sunt neprețuite. Cât despre emoțiile cu care oamenii poartă costumele populare - tot mai mulți în zona noastră, de la an la an - acestea le puteți trăi doar dacă purtați și dumneavoastră înșivă un costum popular. Sau dacă simțiți emoțiile pe care le trăim an de an, alături de noi, jucând «De-a lungul», «Bătuta», «Roata» și cântând din tot sufletul cântecele patriotice”, a declarat Dumitrița Gliga.

Evenimentul a fost transmis, în direct de televiziunea Ardeal TV, iar ceai care nu au reușit să urmărească în timp real desfășurarea balului o pot face urmărind filmările postate de Ardeal TV.

Lasă un comentariu