Cutremur devastator în Turcia! UE a activat Mecanismul de protecție civilă

Distribuie pe:

Uniunea Europeană (UE) a mobilizat rapid zece echipe de căutare și salvare în Turcia, în urma solicitării acestei țări de a activa Mecanismul de protecție civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopții de duminică spre luni (01:17 GMT) regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact și asupra Siriei vecine. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România și Ungaria, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. De asemenea, sistemul de sateliți Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărți detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectați din Siria prin intermediul programelor de asistență umanitară, a mai scris Comisia.

Seismul a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter - unul dintre cele mai puternice cutremure din regiune din ultimii peste 100 de ani - și s-a soldat cu peste 1.300 de morți, dintre care cel puțin 912 morți și peste 5.300 de răniți doar în Turcia. În Siria, un ultim bilanț indică 473 de morți și 1.382 de răniți. Un nou seism cu magnitudinea 7,6 s-a produs ieri în sud-estul Turciei, la ora 10:24 GMT, la o adâncime de 7 kilometri, în provincia Kahramanmaraș, situată la 80 de kilometri de epicentrul primului cutremur.

Lasă un comentariu