Nu banii sau realizările în carieră ne fac fericiți...

Distribuie pe:

Un studiu al prestigioasei universități americane Harvard, desfășurat pe parcursul a nu mai puțin de 80 de ani, a concluzionat că nu realizările profesionale, exercițiile fizice sau banii ne fac viața fericită, ci relațiile bune.

Autorii studiului ne dau și câteva sfaturi pentru a avea o viață fericită.

Fă un bilanț al relațiilor - Evaluează ce relații sunt importante pentru tine, care s-au dovedit mai puțin importante și care dintre ele ai dori să fie mai bune. Gândiți-vă cu atenție la ce primiți, la ce oferiți și la locul în care v-ați dori să fiți peste un an. În plus, este recomandat să scrieți totul, astfel încât să puteți privi înapoi peste 12 luni și să vedeți cum s-au schimbat lucrurile.

Dezvoltă relații ocazionale - Gândește-te la toate relațiile pe care le ai cu oamenii. Uneori, aceste relații evoluează. Alteori, ele rămân constante. Oricum ar fi, fă-ți timp pentru conversații, acesta devenind un obicei foarte plăcut. Chiar și simplul fapt de a vorbi cu un prieten vă poate face mai fericit. Cu cât îți asculți mai mult prietenii, cu cât arăți mai multă grijă, cu cât îți faci timp să apreciezi opiniile celorlalți, cu atât te simți mai bine la sfârșitul zilei.

Fii bun și tolerant - Fii amabil cu persoanele la care ții, dar și cu ceilalți oameni cu care intri în contact. Bunătatea te va face să crești în ochii lor, dar îți va da și o stare de bine. Totodată, nu ezitați să iubiți și să vă exprimați dragostea, în toate formele ei.

Voluntariat - Pentru a dezvolta relații mai bune trebuie să facem voluntariat. Studiul a scos în evidență că femeile și bărbații care și-au făcut timp pentru a face voluntariat, chiar și doar câteva ore pe săptămână, au întâlnit mai mulți oameni, au legat relații de calitate și s-au simțit mulțumiți de munca pe care o făceau.

Învață să îți ceri scuze - Uneori, a dezvolta relații înseamnă a repara. Iar repararea relațiilor înseamnă deseori să îți ceri scuze și să faci îmbunătățiri. Relațiile implică riscuri, mai ales la început. Așadar, fiți dispuși să vi le asumați.

Pune întrebări - Tuturor ne place să vorbim despre noi înșine. Dacă vrei să îmbunătățești o relație cu cineva, pune întrebări. În cazul în care o persoană caută un sfat, nu îi împărtăși părerea sau experiența ta, ci pune întrebări care să îi ofere răspunsul corect. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu