Insulina, sculptorul și... sculptura

Distribuie pe:

* “Viața este efectul a două cauze: una, cauza secundară sufletul; alta, cauza primară sau Dumnezeu. Evanghelia Domnului Iisus Hristos e suprema treaptă a științei. Nu numai că cred în Dumnezeu, dar știu că este Dumnezeu. Fără Dumnezeu, viața nu poate fi explicată. Energia fizico-chimică este incapabilă să efectueze transformarea substanței neînsuflețite în substanță vie. Trebuie să admitem aici intervenția unor puteri, altele decât această energie. Așadar, creația nu este efectul hazardului. Omul de știință trebuie să spună «Știu că există Dumnezeu», nu, «Cred în Dumnezeu». În calitatea mea de profesor al Facultății de Medicină le spuneam medicilor și studenților: «Medicul trebuie să fie un apostol al moralei. Îngrijiți pe un bolnav nu ca pe un frate, ci ca pe însuși Dumnezeu. Când veți intra în spital, dezbrăcați-vă de patimile orgoliului, lepădați-vă de trândăvie și dați-vă cu totul bolnavilor, cărora să le fiți recunoscători dacă îngrijându-i vă vor permite să vă instruiți»“.

Nicolae Paulescu (1869-1931), om de știință, medic fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a descoperit insulina și dată celor care au fost premiați. A făcut studii în Franța unde a profesat 12 ani la catedra de anatomie și fiziologie cu marele Lanceraux, în Paris. A combătut cu mult succes, cu dovezi științifice imbatabile pe profesorii medici naturaliști necredincioși din timpul său, inclusiv teoria Darwinistă. Membru post-mortem al Academiei Române.

***

* “Genialul sculptor român Brâncuși era cunoscut pentru credința sa, el frecventând Biserica Madona

Dudu din Craiova, iar mai târziu Biserica Mavrogheni din București, unde, cu vocea lui de tenor, cânta la cor, cânta la strană și slujea ca ipodiacon”. Spunea uneori: “Biserica este împăcarea cerului cu pământul prin prezența lui Hristos; slava lui Dumnezeu rămâne printre noi prin prezența preotului”.

Constantin Brâncuși (1876-1957), cel mai mare sculptor român, înmormântat la Paris

***

* “În orașul Nurnberg, din Germania, un credincios a sculptat din lemn chipul Mântuitorului Iisus Hristos și al celor 12 apostoli. Toate aceste chipuri sculptate stau în picioare. Sunt în așa fel făcute că îndată ce atingi și răstorni chipul Mântuitorului Iisus se răstoarnă toți apostolii. Dar, în schimb, poți răsturna pe toți apostolii - Domnul Hristos rămâne nemișcat. Mântuitorul nostru este centrul vieții și mântuirii noastre sufletești. Luați acest centru, ați răsturnat totul. Lipsește acest centru, lipsește totul. Luați pe Domnul și Jertfa Lui din Biblie - veți rămâne cu tunetele și fulgerele mâniei lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Luați pe Domnul din viața unui creștin adevărat, i-ați luat toată puterea. Luați-i totul, dar lăsați-l pe Domnul - n-a pierdut nimic”.

P.S. “Psalmul 118, vers: 1-6: “Fericiți cei fără prihană în cale, care umblă în legea Domnului. Fericiți cei ce păzesc poruncile Lui și-L caută cu toată inima lor, că n-au umblat în căile Lui cel ce lucrează fărădelegea. Tu ai poruncit ca poruncile Tale să fie păzite întocmai. O, de s-ar îndrepta căile mele, ca să păzesc poruncile Tale! Atunci nu mă voi rușina când voi căuta spre poruncile Tale”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu