Directorul Fondului Monetar Internațional: Anul 2023 stă sub semnul imprevizibilului

Distribuie pe:

În cadrul unui summit interguvernamental desfășurat marți, în Emiratele Arabe Unite, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că trebuie să “ne gândim la lucruri de neimaginat”, deoarece trăim într-o “lume mult mai predispusă la șocuri”, afectată de pandemia de Covid-19, de războiul din Ucraina și de recentele cutremure din Siria și Turcia: “Toți trebuie să ne schimbăm mentalitatea, pentru a deveni mult mai activi și mult mai orientați spre capacitatea de a ne adapta la situații nefavorabile, la toate nivelurile, astfel încât să putem face față șocurilor viitoare”.

“Ceea ce ne preocupă foarte mult este neprevăzutul”, a spus Georgieva.

“Nu suntem acolo unde ar trebui să fim, în ce privește gestionarea planetei și asigurarea viitorului copiilor noștri”.

Potrivit directorului FMI, sunt necesare mai multe investiții private pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare să-și atingă obiectivele, care nu pot fi acoperite suficient doar prin ajutor public și finanțări de la guvernele locale.

Pe tema invaziei Ucrainei de către Rusia, Georgieva a spus că lumea a pierdut “un dividend de pace” foarte prețios (cu referire la ipotetica relansare economică post-conflict), națiunile fiind obligate să cheltuiască mai mult pentru apărare și mai puțin pentru nevoi interne, cum ar fi asistența medicală și infrastructura.

“Or, perspectiva păcii nu mai poate fi luată de bună”, a spus ea.

Georgieva a apreciat reacția internațională la războiul din Ucraina, considerând-o “destul de remarcabilă” și a subliniat implicațiile globale ale conflictului: “Toată lumea a dat dovadă de înțelegere pentru o problemă care, astăzi, este problema Ucrainei, dar mâine poate fi o problemă pentru multe alte țări - faptul că poți fi atacat de vecinul tău mai puternic”.

Georgieva a afirmat, de asemenea, că FMI trebuie să joace un “rol de stabilizator” în războiul din Ucraina și că, pentru a funcționa pe parcursul acestui an, țara are nevoie o sumă cuprinsă între 40 și 48 de miliarde de dolari.

Potrivit șefei FMI, invazia Ucrainei a constituit “cel mai important factor negativ” în domeniul economic, în 2022.

FMI estimează că, în 2023, economia globală va crește cu 2,9%. (sursa - cnbc.com/2023/02/14/think-of-the-unthinkable-imf-chief-warns-world-is-a-very-different-place-after-crises -like-covid) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu