Răspundem cititorilor! Târgu Mureș: Lămuriri cu privire la tăierile de arbori de pe străzile Moldovei, Banatului, Parângului și Șurianu

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute, pe adresa redacției noastre a sosit o scrisoare și o serie de imagini referitoare la tăierea unor arbori din mai multe zone ale orașului: str. Moldovei și str. Banatului din cartierul Tudor Vladimirescu și străzile Parângului și Șurianu din Cartierul Dâmbu Pietros. Redacția “Cuvântul liber” a solicitat, având în vedere cele sesizate prin respectiva scrisoare de către dl Viorel Mureșanu, un punct de vedere din partea Serviciului Public, Peisagistică și Salubirzare Urbană, din subordinea Consiliului Local Târgu Mureș (“Sere” cum mai este cunoscut de târgumureșeni).

În rândurile de mai jos redăm conținutul scrisorii și al răspunsului de la “Sere”.

Scrisoare Viorel Mureșanu, intitulată Atunci, ne-au condamnat pe toți la moarte”

“Ianuarie-februarie 2023. Târgu Mureșul este sub asediu.  Ființe inocente, care au crescut împreună cu orașul, sunt ucise de armele atacatorilor. Paradoxal, aceștia sunt plătiți de locuitorii urbei.  Un scenariu sumbru, o realitate crudă. ,,Specialiștii” angajați de primărie, în traducere liberă drujbașii profesioniști, au revenit cu mai mult elan în cartierele orașului.

Împinși de sloganul: “Decât să avem frunze de măturat, mai bine tăiem copacul”, au pus la pământ în ultima perioadă câteva zeci de arbori. Strada Moldovei, strada Brașovului, strada Parângului, strada Șurianu, sunt doar câteva dintre locațiile asaltului drujbașilor.

Interesant este că aceleași drujbe se aud seara și în cartierul unde locuiesc majoritatea angajaților, debitând la dimensiune trunchiurile copacilor tăiați în timpul zilei prin cartiere.

Pe strada Parângului, în capătul dinspre centură, unde se formase o oază de verdeață în oceanul de ciment, într-o singură zi au fost uciși câteva zeci de nuci. Trunchiurile au fost încărcate cu grijă în dubițe albe, iar crengile sunt și acum martori muți lăsați pe câmpul de bătălie.

Frontul de pe strada Moldovei...

Câțiva locatari mai zeloși au ,,impulsionat” cu câteva bancnote elanul drujbașilor, considerând că prin doborârea copacilor și-au asigurat un loc de parcare. Chiar în condițiile în care în apartamentul personal sunt 3-4 proprietari de autoturisme, sau lângă bloc are parcată și mașina de serviciu, fie ea și dubiță. Cum e cu legislația în vigoare, care dispune o distanță de minim 5 metri între imobil și parcare?

Alte orașe și-au rezolvat problema parcărilor, impunând taxă dublă pentru al doilea autoturism/ apartament și triplă pentru al treilea.

Ce părere au autoritățile despre aceste acțiuni? Pentru a nu fi considerați părtași la aceste practici, ar putea dispune plantarea unor arbori noi în locul celor tăiați abuziv. Seceta din vara 2022, când nu a plouat 3 luni, nu ne-a învățat nimic? În zona străzii Moldovei, unde erau acei arbori, chiar și în toiul secetei era iarbă verde sub ei, iar temperatura era cu 10 grade mai scăzută.

Acum, au căzut victime ale războiului mut arbori... dar, într-un oraș cu combinat chimic și parc auto supradimensionat, pe termen mediu, ne-ați condamnat la moarte pe toți...copii, amici, părinți”.

Răspunsul Serviciului Public, Peisagistică și Salubrizare Urbană Târgu Mureș:

“În urma adresei cu nr. 43812023 prin care ne cereți lămuriri despre anumite inconveniente legate de tăierile arborilor, vă informăm următoarele:

“Arborii sunt tăiați de lucrătorii serviciului nostru în baza unor sesizări venite din partea asociațiilor de proprietari. Sesizările sunt verificate de inspectorii serviciului nostru pe teren, după care se întocmește un referat de constatare la care se anexează fotografii. Ulterior documentația se transmite către Comisia Municipală de avizare a programelor, proiectelor și lucrărilor cu impact asupra spațiilor verzi din municipiul Târgu Mureș, comisie alcătuită din consilieri locali, specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș și membrii O.N.G.-urilor din domeniu. Comisia va dezbate situația prezentată și va aproba sau respinge solicitarea de tăiere a arborelui respectiv, cu respectarea legilor in vigoare.

Toate lucrările de tăiere a arborilor se execută doar pe timpul zilei.

Arborii aprobați pentru tăiere sunt fie deteriorați fie parțial uscați.

După avizare de către Agenția de Mediu se solicită Ocolului Silvic marcarea și eliberarea autorizației de tăiere.

Unitatea noastră este autorizată să execute aceste lucrări în regim silvic.

În zona din vecinătatea străzii Parângului, unde au fost tăiați mai mulți nuci și transportați cu dubele albe, după spusele dlui Viorel Mureșanu, vă informăm că serviciul nostru nu este implicat în aceste tăieri, terenul în cauză nu aparține domeniului public, fiind proprietate privată. Nucii și castanii comestibili intră sub incidența Legii pomicultorilor 348/2003, iar autorizația de tăiere se eliberează de către Direcția Agricolă”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu