Europarlamentarii, la unison: Ucraina are nevoie de arme, arme și iar arme!

Distribuie pe:

“Am putea fi mai rapizi” cu sprijinul pentru Ucraina, spun europarlamentarii, pe măsură ce războiul se apropie de un an.

Aliații occidentali, inclusiv Uniunea Europeană, și-au reafirmat, joi, sprijinul neclintit pentru Ucraina, pe măsură ce războiul se apropie de pragul unui an. Cu toate acestea, mulți oficiali UE, inclusiv Ursula von der Leyen și Charles Michel, au recunoscut că s-ar fi putut face mai mult și trebuie încă făcut pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra și în cele din urmă va câștiga războiul.

Deputații europeni sunt în mare măsură de acord.

La fel ca marea majoritate a populației europene (??? - n.n.), parlamentarii UE aprobă ceea ce a făcut blocul până acum. UE a cheltuit până în prezent 67 de miliarde de euro în asistență militară, umanitară și macrofinanciară și a lansat nouă pachete de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-i paraliza economia și capacitatea de a finanța și de a duce războiul din Ucraina.

Pentru europarlamentari, unitatea manifestată de cele 27 de țări UE este remarcabilă: “Unul dintre lucrurile pe care cred că le-am făcut bine, ca europeni, a fost tocmai sprijinirea ucrainenilor, nu doar militar, ci tot sprijinul economic pentru țară și pentru milioanele de refugiați care au venit în Europa. Am reușit să rămânem uniți”, a declarat europarlamentarul portughez Pedro Marques (S&D).

Deciziile privind bugetul și afacerile externe la nivelul UE necesită unanimitate, ceea ce înseamnă că fiecare rundă de sancțiuni a trebuit să fie aprobată de toate cele 27 de țări, precum și pachetul de sprijin macrofinanciar de 18 miliarde euro.

Dar viteza în luarea deciziilor este unul dintre domeniile semnalate de europarlamentari ca fiind lipsite.

“Am putea fi mai rapizi, mai ales când vorbim despre arme, de care Ucraina are nevoie, astăzi: mai ales arme, arme și iar arme pentru a câștiga acest război”, a declarat europarlamentarul PPE lituanian Rasa Juknevièiene pentru Euronews.

“Cred că unor țări mai mari le este frică să ofere toate armele necesare pentru că le este teamă că ucrainenii îl vor învinge pe Putin (…) Și cred că aceasta este cea mai mare greșeală”, a adăugat ea, cu referire, probabil, la Germania, care a ezitat săptămâni întregi dacă să aprovizioneze Ucrainei cu tancuri de luptă grele și, la fel de important, dacă să permită reexportul de tancuri de fabricație germană de către alte țări europene.

Marques s-a referit și la sancțiunile și măsurile care îi protejează pe europeni de impactul economic al războiului: “Mi-ar fi plăcut să văd că Uniunea Europeană acționează mai rapid în chestiuni precum plafonarea prețurilor la petrol sau gaze, schimbarea pieței de energie electrică și toate acele măsuri pe care am vrut să le vedem adoptate mai rapid, și care ar fi pus capăt, mai devreme, și suferinței europenilor, cauzată de creșterea prețurilor la energie”, a spus el. (euronews.com/my-europe/2023/02/16/we-could-be-faster-with -support-for-ukraine-meps-say-as-war-approaches-one-year-mark)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu