“Privighetoarea”, astronomul și...împăratul

Distribuie pe:

* “Trăim pentru lume, pentru glorie și pentru noi deloc. Simulăm fericirea și numai Dumnezeu știe câte supărări și deziluzii sunt în inima și mintea artistului. Dacă gloria înseamnă fericire, n-aș ezita un moment să o doresc unei persoane scumpe, dar eu doresc o existență de fericită liniște decât invidiatele beții ale celebrității și înșelătoarei bucurii ale renumelui. Universul ne sărbătorește, publicul ne invidiază, trebuie deci să ne mulțumim, spunând că suntem fericiți. Câți dintre admiratorii mei sau cei ce mă invidiau pentru celebritate, știu că eu de fiecare dată când trebuia să intru pe scenă aprindeam lumânări și mă rugam la icoanele Sfintei Fecioare Maria și Sf. Nicolae? De ce oare? În lungile turnee prin întreaga lume îmi era un dor cumplit de mama, de cei dragi, de țară. Eu am declarat peste tot: «Nu sunt numai o româncă originară din România, ci româncă de limbă și sentiment»“.

Hariclea Darclee (1860-1939), “Privighetoarea din Carpați”, cântăreață româncă de operă cu o voce de soprană, fiind prima interpretă a rolului Tosca din opera Tosca de Puccini, premierea având loc la data de 14 ianuarie 1900, la teatrul Costanzi din Roma. A interpretat peste 58 de roluri din 56 de opere, compuse de 31 de compozitori celebri, pe toate marile scene ale lumii. La origine este elenă, numele ei însemnând “Cea care aduce bucurie”. Vasile Alecsandri spunea la vremea aceea: “Hariclea Darclee, cu cât va reuși mai mult, cu atât ne va face cunoscuți mai favorabil națiilor străine, care ne cunosc puțin și rău”. A murit săracă, fiind înmormântată în cimitirul Bellu din București. După moartea ei, statul nu a fost interesat să-i ridice o statuie, să-i dedice o stradă sau numele unui teatru, deși s-au ridicat unele glasuri ale timpului: George Enescu, Cezar Petrescu sau Victor Eftimiu.

***

* “În creațiune, eu parcă pipăiesc cu mâinile mele pe Dumnezeu. Mare este Domnul nostru și mare este puterea Sa și înțelepciunea Lui nu are sfârșit. Lăudați-L pe El, Soare, Lună și Planete, în orice limbă cântați Lui cuvântarea noastră de laudă.

Slăviți-L voi, armonii cerești, precum și voi, martorii și întăritorii adevărurilor Sale cele nedezvăluite... Și tu suflete al meu, în toată viața ta să cânți mărirea Domnului! De la El, prin El și spre El merg toate lucrurile, cele văzute și cele nevăzute. Lui numai i se cuvine slavă și mărire, în vecii vecilor. Amin!” (Armonia lucrurilor).

Johannes Kepler (1571-1630), astronom, unul din fondatorii astronomiei moderne, matematician și naturist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. În matematică este considerat precursor al calculului integral, fiind influențat în studiile sale de Galileo Galilei și Nicolaus Copernic.

***

* “În anul 1869, o corabie, venind dinspre Africa, se lupta cu greu cu o furtună foarte puternică. Oamenii de pe corabie erau disperați și cuprinși de frică. Între călători era și împăratul Olandei. Acesta văzând fierberea și spaima călătorilor a strigat: «Nu vă temeți! Voi călătoriți cu împăratul». Firește, călătorii își vor fi zis: «Împăratul se poate prea ușor prăpădi și el împreună cu noi». Dar totuși, cuvintele și prezența împăratului i-au îmbărbătat. Și noi, creștinii, avem un Împărat Care ne poate da o siguranță deplină în furtunile acestei vieți. În orice furtună ar ajunge corabia vieții noastre, toți cei credincioși auzim glasul Lui: «Nu vă temeți, voi călătoriți cu Împăratul Hristos...» «Iată, Eu sunt cu voi, până la sfârșitul veacurilor»“ (Matei cap. 28, vers. 20).

P.S. Baruh cap. 1, vers. 13, 17-18, 21-22: “Să vă rugați Domnului Dumnezeului nostru, fiindcă am păcătuit împotriva Lui și nu s-a întors mânia și urgia Lui de la noi până în ziua de astăzi. Căci am păcătuit înaintea Domnului și n-am ascultat de Dânsul.

N-am ascultat glasul Său ca să umblăm în poruncile Lui, pe care le-a dat înaintea feței noastre. Am mers fiecare întru cugetul inimii sale celei rele, pentru a lucra dumnezeilor străini și a face rele înaintea ochilor Domnului Dumnezeului nostru”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu