Viktor Orbán în discursul despre starea națiunii: Europa, în plină derivă spre război

Distribuie pe:

“Dacă 2022 a fost cel mai dificil an, atunci 2023 va fi cel mai periculos an de la schimbarea regimului; pe lângă migrația care a devenit deja o problemă permanentă, doi noi dușmani, două noi pericole ne pândesc: războiul și inflația”, a declarat prim-ministrul Viktor Orbán în discursul său despre starea națiunii, rostit sâmbătă la Budapesta, citat de agenția maghiară de presă MTI. La începutul discursului său, premierul i-a omagiat pe eroii operațiunii de salvare din Turcia, după cutremur. “La nevoie se cunoaște pe cine poți conta - pe noi, maghiarii, se poate conta” - a spus el.

Statul ungar a fost reorganizat după 2010

Premierul a considerat că cea mai importantă întrebare în privința viitorului este dacă schimbările uriașe ale vieții în Europa - care vor aduce noi provocări spirituale, politice, economice și militare - “vor lua sau vor reda pofta de viață a maghiarilor”.

Evocând perioada de după 2010, el a spus: “totul a fost deja atât de bine gândit”, de vreme ce “ne-am croit drum printre dărâmăturile lăsate în urmă de guvernele socialiste pe care le-am înlăturat în 2010, printre ruinele socialismului din Estul sălbatic, am lăsat în urmă problema șomajului, recesiunea economică, împrumuturile în valută, invidia posacă, servilismul față de Vest, facturile la utilități care au ajuns până la cer, șpaga, șmecheriile cu ajutoarele sociale, mediocritatea resemnată care spune: e bine și așa.”

Potrivit lui Viktor Orbán, statul ungar a fost reorganizat - “dacă nu chiar cu un curaj sfidător de moarte, dar cu un curaj ce sfidează Bruxelles-ul” - și, înlăturându-i pe cârcotași, s-a construit o nouă economie ungară în care fiecare are posibilitatea de a se descurca.

Viktor Orbán a spus despre alegeri: întreaga stângă și-a unit forțele împotriva partidelor de guvernământ, “Bruxelles-ul a încercat să usuce trezoreria statului, iar unchiul Gyuri și trupa lui au băgat în țară dolari în valoare de patru miliarde de forinți din America, pentru ca tovarășii să aibă cu ce să tragă în noi.”

Controlul sectoarelor strategice preluate de stat, politici sociale, agricultură productivă, dezvoltarea zonei de Est a țării

“2022 a fost cel mai dificil an din cei 32 trecuți de la schimbarea regimului” - a punctat premierul. Din momentul în care Occidentul a intrat în război cu sancțiuni, totul a trebuit să fie regândit.

Nu trebuie să renunțăm la obiectivele stabilite, nu trebuie să le abandonăm, ci doar să folosim alte mijloace - a spus el.

Politica familială va rămâne neschimbată, va rămâne economia bazată pe muncă, acordul încheiat cu pensionarii, la fel și protecția cheltuielilor cu utilitățile - a enumerat premierul.

El a precizat că guvernul este capabil să păstreze controlul asupra sectoarelor strategice preluate în proprietate maghiară: sectorul bancar, sectorul energetic și industria mass-media, mai mult, vor fi redobândite domeniile telecomunicațiilor și infocomunicațiilor.

De asemenea, ne vom respecta promisiunea făcută provinciei: “vom lansa dezvoltări fără precedent și vom oferi mai mulți bani decât a văzut vreodată mediul rural din Ungaria, chiar și în timpul Monarhiei Austro-Ungare.”

Pe lângă agricultura productivă, “vom dezvolta agricultura de procesare, vom reînvia industria alimentară maghiară care a fost distrusă de privatizări, vom avea campioni naționali și în industria alimentară, care vor fi capabili să concureze și pe piața mondială” - a declarat Viktor Orbán.

El a indicat că se va menține și planul de recuperare a zonei de est a țării. “Vom alătura zonei industriale Gyõr - Szombathely - Veszprém triunghiul format din orașele Debrecen, Nyíregyháza și Miskolc” - a spus el.

Premierul a adăugat: aceasta va necesita mai multă energie decât a avut nevoie Ungaria vreodată, de aceea vor fi construite centrale electrice și sisteme de conducte “chiar dacă Bruxelles-ul va refuza să participe”.

El a subliniat: “nu vom renunța nici la cel mai ambițios proiect al nostru, pentru a asigura familiilor care cresc copii o situație materială mai bună decât a celor care nu au copii.” În acest sens vor fi adoptate de la an la an noi măsuri de sprijinire a familiilor, precum cea din anul în curs, prin care mamele vor fi scutite de la plata impozitului pe venit până la vârsta de 30 de ani.

2023, un an periculos. Să nu ne implicăm în războiul ruso-ucrainean. Nu ne supunem nimănui, în afară de Dumnezeu”

Prim-ministrul a subliniat: “dacă anul 2022 a fost cel mai dificil, 2023 va fi cel mai periculos an de la schimbarea regimului; pe lângă migrația care a devenit deja o problemă permanentă, două noi pericole ne pândesc: războiul și inflația”. El a spus: “dacă vrem să protejăm Ungaria, dacă vrem să avem o viață pașnică, avem o singură alegere: să nu ne implicăm în războiul ruso-ucrainean.” Acest lucru nu a fost ușor până acum și nu va fi ușor nici de acum înainte, deoarece “facem parte din lumea occidentală, suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene, iar în această parte a lumii toți, în afară de noi, susțin războiul, sau cel puțin se prefac că îl susțin” - a spus el.

Viktor Orbán a pus întrebarea: în asemenea condiții, Ungaria va putea rămâne de partea păcii, în mod diametral opus cu aliații săi? “Bineînțeles că da, pentru că Ungaria este un stat independent, liber și suveran și nu ne supunem nimănui, în afară de Dumnezeu” - a declarat el.

Totodată, el a pus întrebarea dacă “este corect, din punct de vedere moral, să rămânem în afara războiului”. Este singura poziție corectă - a afirmat prim-ministrul.

Premierul a declarat: în războiul din Ucraina “nu este vorba de o luptă între forțele binelui și răului, ci de conflictul trupelor a două țări slave care duc un război limitat în timp și, deocamdată, în spațiu”.

“Este războiul lor, nu al nostru” - a afirmat el. Ungaria recunoaște dreptul Ucrainei la autoapărare, dar nu ar fi corect, în niciun caz, să punem interesele Ucrainei înaintea celor ale Ungariei - a spus el.

Premierul a declarat: în opinia guvernului nu este rațional să spui că Rusia ar amenința securitatea Europei. Rusia nu ar avea nicio șansă față de NATO și nu va avea șanse, încă pentru mult timp.

El și-a exprimat regretul pentru faptul că, în ciuda inițiativei Ungariei de acum un deceniu, încă nu a fost înființată o forță armată comună a Europei.

Prim-ministrul a declarat: opoziția între atitudinea noastră favorabilă păcii și poziția belicoasă a celorlalți scoate în evidență diferențele, totodată se trece cu vederea faptul că suntem în deplin acord cu privire la obiectivele strategice: vrem ca Rusia să nu fie o amenințare pentru Europa, iar între Ungaria și Rusia să fie un spațiu suficient de larg și de adânc - Ucraina suverană.

Diferența se manifestă în mijloace: cei care susțin războiul cred că acest lucru poate fi realizat prin înfrângerea Rusiei, în timp ce noi credem că soluția ar fi o încetare imediată a focului și începerea tratativelor de pace - a subliniat el.

Prim-ministrul a precizat: apartenența la NATO este vitală pentru Ungaria, ne aflăm prea aproape de limita estică a lumii occidentale pentru a renunța la ea. El a menționat: “ar fi mai ușor dacă ne-am situa mai spre interior”, atunci Ungaria ar putea urma exemplul Austriei și Elveției și ar putea cocheta cu ideea de neutralitate, însă “istoria nu ne-a oferit acest lux”.

El a subliniat totodată că NATO este o alianță de apărare, nu o coaliție de război. Apartenența la NATO nu implică nicio obligație dincolo de apărarea comună, statele membere nici nu pot aștepta unul de altul să atace împreună o țară terță pentru un obiectiv de război comun - a spus el.

Europa, în plină derivă spre război. Va fi pace dacă americanii și rușii se vor așeza la masa negocierilor

În acest război, niciun bruxellez nu și-a dat încă viața, în timp ce maghiari s-au jertfit deja - a spus Viktor Orbán, adăugând: Europa se află în plină derivă spre război. Ea încearcă să-și mențină echilibrul pe o punte subțire, dar de fapt se află deja în război indirect cu Rusia.

“Dacă livrezi arme, dacă furnizezi informații prin satelit necesare acțiunilor militare, dacă instruiești soldații uneia dintre părțile aflate în război, dacă finanțezi întregul aparat de stat al unei părți și impui sancțiuni celeilalte, atunci - indiferent ce spui - ești în război, pentru moment într-un război indirect” - a spus Orbán.

El a afirmat că pericolul antrenării în conflict a devenit o amenințare constantă. A început cu livrarea căștilor de protecție, a continuat cu echipamentele cu care nu pot fi luate vieți omenești. Acum trimitem tancuri, avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi și în curând vom auzi de “așa-numitele trupe de menținere a păcii” - a adăugat el.

Viktor Orbán a luat în calcul faptul că 2024 va fi un an electoral în SUA, “prietenii noștri republicani” se pregătesc pentru revenirea la guvernare cu “mușchii umflați”, iar democrația își va arăta forța și în Europa, opinia publică va fi tot mai mult de partea păcii, va cere încetarea focului, negocieri de pace, mai multă luciditate și, la nevoie, va alege noi guverne.

Orbán a spus: va fi pace, dacă americanii și rușii se vor așeza la masa negocierilor.

Potrivit poziției guvernului ungar, continuarea luptelor nu va aduce victoria și pacea, ci sute de mii de morți în plus, o extindere a conflictului, angajarea unor țări într-un război deschis, un război care va dura ani de zile, amenințarea unui război mondial - a spus premierul, propunând: “noi, maghiarii, să rămânem de partea păcii, dar ministrul apărării să țină praful de pușcă uscat”.

El a subliniat: Bruxelles-ul a adus necazul asupra noastră cu sancțiunile sale impuse pe produsele energetice, această boală se numește inflația provocată de sancțiuni, iar virusul sunt sancțiunile adoptate de Bruxelles.

Premierul a adăugat: în loc de ajutor, de la Bruxelles vor veni doar noi sancțiuni. “Birocrația bruxelleză, din rea-intenție premeditată, nu a deblocat sumele aferente ale programului european de reconstrucție nici Ungariei și nici Poloniei”. În anul 2022, anul cel mai dificil, Ungariei i-au fost refuzați bani pe care statele membre i-au luat ca împrumut comun, iar “noi, ungurii, va trebui să plătim partea ce ne revine din acest împrumut”.

Pe lângă inflația dureros de mare și în ciuda acesteia, economia ungară a bătut trei recorduri în 2022, în privința numărului populației active, a exporturilor, respectiv a investițiilor efectuate în Ungaria - a recapitulat premierul.

Viktor Orbán a promis că guvernul va reduce inflația la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.

(MTI)

Lasă un comentariu