CORUPȚIA ÎI OPREȘTE PE ROMÂNII DIN DIASPORA SĂ REVINĂ ÎN ȚARĂ

Distribuie pe:

Dintr-un amplu studiu despre diaspora românească, realizat de Open-I Research, la comanda RePatriot (platformă care și-a propus să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară), aflăm că 53% din românii emigrați nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive invocate fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

Potrivit studiului, citat de HotNews.ro, în prezent, doar 47% dintre romanii emigrați vor să se întoarcă în țară, în condițiile în care, în 2017, 57% dintre ei aveau această intenție.

Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din românii emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% - viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea.

“Pentru România, diaspora este o comoară și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să îl arate diasporei este respectul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanțe), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinătate sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi.

Un semn de respect ar fi ca fiecare dintre cei peste 3.000 de primari din România să își cunoască propria diasporă și să se adreseze în scris, anual, cu câte o invitație, fiecărui român din diaspora care provine din localitatea sa. Dacă astfel de acțiuni ar deveni realitate, toți românii din diaspora s-ar simți tratați cu respect, iar acest lucru este fundamentul pentru tot ce înseamnă decizia fiecăruia de a se reîntoarce în România.

Alt semn de respect este ca recăpătarea cetățeniei române să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante”, consideră reprezentanți RoPatriot.

***

Studiul privind românii din diaspora s-a desfășurat în lunile iulie - august 2019, iar chestionarul a fost completat online de către 1.810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia și Belgia.

 

Lasă un comentariu