Vitamina “vedetă”

Distribuie pe:

Vitamina C (acidul ascorbic) este un nutrient de care organismul are nevoie pentru a forma vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen în oase. Este, de asemenea, vitală în perioadele de convalescență, grăbind procesul de vindecare.

Vitamina C este un antioxidant care contribuie la protejarea celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi - molecule produse atunci când corpul descompune alimentele sau este expus la fumul de tutun, la radiații solare, raze X sau alte surse de radiații. Radicalii liberi pot juca un rol în bolile de inimă, cancer și alte afecțiuni. Vitamina C ajută, de asemenea, organismul să absoarbă și să stocheze fierul.

Deoarece organismul nu produce vitamina C, ea trebuie asigurată prin regimul alimentar: se găsește în citrice, fructe de pădure, cartofi, roșii, ardei, varză, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, spanac. Este disponibilă și ca supliment oral, sub formă de capsule și tablete masticabile.

Majoritatea oamenilor își asigură necesarul de vitamina C dintr-o dietă sănătoasă. Deficitul de vitamina C este mai probabil la persoanele care:

* fumează sau sunt expuse la fumatul pasiv * au anumite afecțiuni gastro-intestinale sau anumite tipuri de cancer * regimul lor alimentar nu include, în mod regulat, fructe și legume.

Deficitul sever de vitamina C poate duce la boala numită scorbut, care provoacă anemie, sângerare a gingiilor, vânătăi și vindecare anevoioasă a rănilor.

Persoanele care iau vitamina C pentru proprietățile sale antioxidante trebuie să rețină că este posibil ca suplimentul să nu ofere aceleași beneficii ca și antioxidanții naturali din alimente.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C este de 90 mg pentru bărbații adulți și de 75 mg pentru femeile adulte.

Cercetările privind utilizarea vitaminei C pentru afecțiuni specifice au demonstrat următoarele:

Cancer. O dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de a face multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de plămâni. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest efect protector este legat de conținutul de vitamina C din alimente. Suplimentele orale de vitamina C nu par să ofere același beneficiu.

Răceală. Administrarea de suplimente orale de vitamina C nu previne răceala comună. Studiile arată că beneficiile administrării regulate de suplimente de vitamina C pentru a reduce durata sau severitatea unei răceli sunt minime.

Bolile oculare. Administrarea de suplimente orale de vitamina C în combinație cu alte vitamine și minerale pare să prevină agravarea degenerescenței maculare asociate cu vârsta.

Siguranță și efecte secundare.

Atunci când sunt luate în doze adecvate, suplimentele orale de vitamina C sunt considerate, în general, sigure. Prea multă vitamina C poate, însă, provoca reacții adverse: greață, vărsături și diaree; arsuri la stomac, crampe la stomac sau balonare, oboseală, somnolență sau, uneori, insomnie, dureri de cap, înroșirea pielii.

La unele persoane, suplimentele orale de vitamina C pot provoca pietre la rinichi, mai ales atunci când sunt luate în doze mari. Utilizarea pe termen lung a suplimentelor orale de vitamina C de peste 2.000 de miligrame pe zi crește riscul de efecte secundare semnificative.

Informați-l pe medicul dumneavoastră dacă luați suplimente de vitamina C, înainte de a vă face orice analiză medicală, deoarece nivelurile ridicate de vitamina C pot interfera cu rezultatele anumitor analize, cum ar fi testele pentru sânge ocult în scaun sau testele de screening pentru glucoză.

Interacțiunile posibile includ:

Aluminiu. Administrarea de vitamina C poate crește absorbția de aluminiu din medicamentele care conțin aluminiu, cum ar fi lianții de fosfat. Acest lucru poate fi dăunător pentru persoanele cu probleme renale.

Chimioterapia. Există îngrijorarea că utilizarea antioxidanților, cum ar fi vitamina C, în timpul chimioterapiei, ar putea reduce efectul tratamentului.

De asemenea, utilizarea orală a vitaminei C ar putea reduce efectul unor medicamente antivirale. (sursa - mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/a; foto - eurolab.md)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu