Nadășa: 71 de ani de căsnicie sărbătoriți de Dragobete

Distribuie pe:

Soții Constantin și Carolina Danciu din satul Nadășa au sărbătorit 71 de ani de căsnicie, de Dragobete, și spun că din februarie 1952, de când și-au unit destinele, sunt nedespărțiți, în ciuda greutăților întâmpinate, ae arată într-un reportaj publigat de Agerpres și semnat d ejurnalista mureșeană Dorina Matiș.

Ei locuiesc și acum în casa pe care și-au construit-o singuri, în anii '50, despre care vecinii spun că este binecuvântată deoarece în aproape șapte decenii nu a murit nimeni dintre cei care au locuit aici, iar în curte nu s-a ținut nicio înmormântare.

“Copilăria mi-a fost grea, am rămas de șase ani fără tată. Umblam la plug înaintea vitelor și n-am fost ferită de nimic. Și uite, pentru aia trăim atât. Pe soțul l-am cunoscut la joc, cum era atunci în toată duminica, era jucău (dansator n.red.) (...) Pe atunci feciorii nu stăteau ani de zile cu fetele și să se culce laolaltă. Noi știam că trebuie să mergem la biserică fete mari. După ce ne-am luat, am stat la părinții lui doi ani și după aceea am venit aici, în grădina goală. Ne-am mai certat noi, dar nu mi-a dat nici măcar o palmă”, ne povestește Carolina Danciu, care a împlinit 90 de ani.

Soțul ei, Constantin Danciu, are 92 de ani și o sănătate de invidiat, chiar dacă aude puțin mai greu.

“Mai demult era o petrecere extraordinară, era important pentru oameni să se distreze și era joc aproape în fiecare duminică (...) Așa, o trecut de pe o zi pe alta, ne-am căsătorit și am venit aici în câmpul liber, nu ne-a ajutat nimeni și apoi fă-ți car, fă plug, cumpără vacă și ne-am descurcat foarte bine. De ce divorțează oamenii acum? Îs prea sătui, prea buieci, nu-și dau seama ce fac, stau câteva luni și gata, alta. Divorțează, dau de altul și uneori e mai rău decât a fost, nu mai bine. Uite eu am putut să trăiesc 71 de ani și încă să mai treacă vreo 20”, a spus Constantin Danciu.

Cei doi soți spun că deși viața părea mai grea în acele vremuri, ei nu duceau lipsă de nimic și mâncau ceea ce produceau în grădină.

“Era mâncarea de cartofi, fasole, ceapă, ouă, pui de casă, lapte, boț cu brânză, că aveam oile noastre, atunci nu se cumpăra. Numai pe petrolul în lampă, oțetul și sarea, ale nu le puteam face noi”, ne spune Carolina.

Unul dintre finii familiei Danciu, Cătălin Cioba, spune că locuitorii satului Nadășa se mândresc cu un așa cuplu longeviv și că locul în care aceștia au construit casa este binecuvântat.

“La casa asta nu a murit nimeni de când este casa și n-a fost niciodată înmormântare în această ogradă. O poveste foarte interesantă, s-ar putea spune multe despre această familie. Nașul nu prea aude, toată ziua e la poartă, îl văd că merge la magazin cu căruciorul, e mai sănătos ca mine. E o familie longevivă, chiar calculam într-o zi că sunt aici în jur de 30 de familii care au divorțat din cauza străinătății, după '90 încoace nu mai e moda așa și chiar pare o rușine să nu divorțezi”, a povestit finul familiei Danciu. (Agerpres)

Lasă un comentariu