Trebuie sau nu un acord între București și Budapesta pentru ca să continue investițiile cu bani de la Guvernul Ungariei în Transilvania?

Distribuie pe:

Fundația Pro Economica din Târgu Mureș a investit în Transilvania peste 300 de milioane de euro în ultimii șase ani, de la înființarea acesteia. Este vorba de fonduri venite de la Guvernul Ungariei printr-un departament pentru sprijinirea afacerilor economice de peste hotare din cadrul Ministerului de Externe din țara vecină. Cele 300 de milioane de euro reprezintă cofinanțarea unor investiții, valoarea totală a acestora, calculând aportul proprietarilor, ridicându-se la cca. 700 de milioane de euro. În urmă cu doar câteva zile, Biroul de presă al Ministerului de Externe al României a răspuns unei întrebări lansate de publicația online g4media, transmițând că “nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României”. Reprezentanții fundației speră ca această situație să fie clarificată.

Finanțări pentru mici fermieri, unități de procesare - producție a produselor agricole și pentru turism

Este vorba despre trei direcții economice mari pe care Fundația Pro Economica le-a finanțat prin apelurile de proiecte desfășurate din 2017 încoace. Prima direcție a vizat micii producători agricoli din județele Cluj, Bistrița Năsăud, Harghita, Covasna și Mureș. Prin aceste finanțări peste 6.000 de mici fermieri din aceste județe au beneficiat de un ajutor de minimis de câte 15.000 de euro, bani din care și-au putut achiziționa utilaje agricole, echipamente sau animale. A doua mare direcție a vizat creșterea capacităților de prelucrare - procesare a produselor agricole finanțate prin două programe deschise în 2018 și 2020. Prin aceste programe, fundația a finanțat 89 de proiecte (o parte deja finalizate, iar unele în curs de finalizare în acest an) cu 50% din valoarea acestora, dar nu mai mult de 7 milioane de euro. Un exemplu cunoscut este și fabrica de nutrețuri de la Sânpaul, care în momentul de față are încheiate peste 1.000 de contracte cu fermierii din zonă care își vând aici producția de cereale sau porumb. Fabrica de la Sânpaul are ca acționari UBM Ungaria, East Grain și Oprea Avicom și a fost construită în această comună tocmai pentru ca cerealele produse în centrul Transilvaniei să nu mai plece la export, iar fermierii români să nu mai cumpere nutrețurile combinate din afara țării. Este vorba de o investiție totală de 15,6 milioane de euro.

Un al treilea sector finanțat prin fundația târgumureșeană este cel turistic, banii fiind destinați construirii unor hoteluri. Primul, un hotel tip business de patru stele, a fost deschis în cursul anului trecut, la Sfântul Gheorghe. În cursul acestui an se preconizează ca până în luna iunie deschiderea altor hoteluri, cum ar fi Hilton din Târgu Mureș, unul în Sovata, un al doilea hotel la Balvanyos Resort. Alte patru hoteluri ar urma să fie inaugurate până la sfârșitul anului în Gheorgheni, Lacul Roșu, Vărșag și Tușnad Băi. Aceste investiții vor crea, până la sfârșitul acestui an, 800 de noi locuri de muncă. În paralel, Fundația Pro Economica va desfășura și alte proiecte menite să susțină aceste investiții, cum ar fi organizarea, începând cu această lună, a unor cursuri de pregătire pentru personalul din industria turismului astfel încât la data deschiderii investițiilor enumerate mai sus, administratorii acestora să aibă la dispoziție și personal calificat.

Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că a existat un concept privind finanțarea acestor trei mari programe astfel încât să se poată sprijini unul pe celălalt. După ce au fost finanțați micii fermieri, au fost finanțate capacitățile de procesare - producție, iar mai apoi, pentru ca aceste produse să își găsească și o piață de desfacere, a apărut finanțarea pentru domeniul ospitalității. “Știm că, din păcate, România importă aproape 70% din alimentele consumate. Finanțările noastre vin să sprijine producția autohtonă de alimente, ceea ce este un lucru benefic pentru economia României”, a spus ea.

Este nevoie de un acord între România și Ungaria pentru ca aceste programe să continue?

În urmă cu cinci zile, publicația on-line g4media a postat o știre intitulată România a blocat programul de investiții al Budapestei în Transilvania / MAE: “Nu există consimțământul pentru derularea unor astfel de programe în România”. g4media a publicat răspunsul dat de biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România, conform căruia “nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”. Publicația a solicitat acest răspuns după ce președintele

Pro Economica a declarat într-un interviu pentru ziarul Kronika că dorește continuarea sprijinirii micilor fermieri din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, prin acele ajutoare de minimis, pentru că în acele zone, programul nu a fost derulat în prima fază.

Întrebată de cotidianul “Cuvântul liber” despre această situație și dacă este nevoie de un acord între cele două țări, Kozma Mónika a declarat că “la momentul deschiderii fundației (2017 - n.r.) am solicitat un audit privind legalitatea demersurilor noastre. Am fost audiați de două mari case de avocatură, una din București și una din Budapesta, care au verificat toate reglementările legale din Uniunea Europeană privind aceste finanțări între state. Nu a fost nicio problemă juridică, de legalitate. Cei doi consultanți au ajuns la concluzia că fiind vorba despre două state membre UE nu este nevoie de un acord în acest sens. Nu avem o problemă juridică. Din punct de vedere politic, însă, bineînțeles că pot apărea astfel de solicitări”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu