La Azomureș încă se fac calcule privind repornirea producției

Distribuie pe:

Conducerea Grupului Elevețian Ameropa, care deține combinatul chimic Azomureș din Târgu Mureș, nu a luat încă o decizie privind reluarea producției de îngrășăminte. Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a confirmat ieri, pentru “Cuvântul liber”, faptul că se fac calcule privind oportunitatea repornirii producției în acest moment. “Chiar dacă prețul gazului a scăzut, a scăzut și prețul îngrășămintelor chimice de pe piață. Aceasta necesită o analiză atentă”, a spus Maior. În cazul repornirii producției, Azomureș dorește să își asigure necesarul de gaze naturale pentru minimum trei luni. Din punct de vedere operațional, instalațiile de pe platforma combinatului sunt pregătite pentru repornire.

Prețul gazului natural a scăzut la 53 de euro MWh, atât pentru cotațiile spot, cât și pentru contractele cu livrare forward pentru al doilea trimestru din 2023. Potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale, citate de publicația economica.net, prețul ureei a scăzut la 443,8 euro/tonă în ianuarie, față de 519,4 euro tona în decembrie, 588,8 euro în noiembrie 2022 sau 821 de euro tona în perioada ianuarie-martie 2022.

În momentul de față, Azomureș continuă să importe îngrășăminte chimice, să le ambaleze și să le pună în vânzare sub sigla sa. Angajații companiei se prezintă, în continuare, la lucru, iar salariile lor sunt plătite la zi. Chiar și o parte dintre cei 200 de angajați care au beneficiat de șomaj tehnic s-au reîntors la lucru. În afară de cei care lucrează pentru ambalarea și distribuirea îngrășămintelor aduse din import, ceilalți angajați efectuează lucrări de întreținere curentă, reparații, curățenie sau altele.

Azomureș producea anual în jur de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 erau pentru piața internă. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu