Ciucă: “România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova”

Distribuie pe:

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a aflat, ieri în vizită oficială în România, prima de la învestirea sa. El a fost primit, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă. În cadrul vizitei pe care a efectuat-o la București, șeful Executivului de la Chișinău a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, și a fost primit de Custodele Coroanei române, Margareta, și Principele Radu, la Palatul Elisabeta.

Guvernul de la București va sprijini Executivul de la Chișinău în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienței și securității statului, precum și în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, a susținut premierul Nicolae Ciucă în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de omologul său moldovean.

“Ne-am aplecat astăzi asupra evoluțiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei cu accent pe consecințele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic și economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclinit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a precizat Ciucă. Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut și discuții cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova.

Premierul a punctat că, în plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este “cel mai sincer și de încredere” partener al Republicii Moldova. “Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură și carburanți, precum și alte forme de asistență. România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride la care este supusă Republica Moldova. Spre exemplu, doar la ședința de guvern de săptămâna trecută am aprobat o serie de documente, precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România și Republica Moldova, între localitățile Albița și Leușeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării și întreținerii podului rutier peste Prut între localitățile Oancea și Cahul, precum și a podului rutier de la Sculeni”, a afirmat Nicolae Ciucă. (Agerpres)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de susținere pentru greci

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de susținere pentru poporul grec și autoritățile de la Atena, în urma tragicului accident feroviar petrecut marți noapte în Grecia, în care au murit cel puțin 26 de persoane.

“Guvernul României este alături de prietenii noștri greci în urma tragicului accident de tren din Grecia. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care și-au pierdut viața. Doresc recuperare rapidă celor răniți”, a transmis premierul într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului, preluat de Agerpres

Cel puțin 26 de persoane și-au pierdut viața și 85 au fost rănite, marți noapte, în coliziunea dintre un marfar și un tren de pasageri care făcea legătura între Atena și Salonic, în Grecia, au anunțat pompierii miercuri, transmite AFP.

“Până în prezent au fost găsite moarte cel puțin 26 de persoane”, a anunțat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, într-o conferință de presă, precizând că operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare.

“85 de persoane au fost rănite și transportate la spitalele din apropiere”, a adăugat el.

Potrivit presei elene, acesta este “cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia vreodată”.

Eugen Tomac: În urma procesului de la CJUE România va intra mai repede în Schenged decât prin negocieri politice

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, s-a declarat convins, marți, că România va intra în spațiul Schengen mai devreme decât prin negocieri politice în urma demersului pe care l-a făcut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE.

“Avem o veste foarte bună, cererea pe care am depus-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, privind nedreptatea făcută României pe 8 decembrie, anul trecut, prin care ne-a fost îngrădit liberul acces în spațiul Schengen, este depusă și înregistrată oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Sunt convins că vom avea un proces, sunt convins că în urma acestui proces România va intra în Schengen. (...) Eu cred că prin acest proces vom reuși să ajungem în spațiul Schengen mult mai devreme decât prin negocierile politice. Am văzut, pe 8 decembrie, în Consiliul JAI s-a intrat cu o propunere și s-a ieșit din Consiliu cu două decizii. Croația acceptată, România și Bulgaria, nejustificat, fără niciun argument, respinse. Deci, cred că din acest punct de vedere este foarte important să înțelegem că aici nu mai avem parte de un conflict politic și este un conflict juridic”, a afirmat Tomac, într-o conferință de presă la sediul PMP.

El a adăugat că pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9 martie nu se află extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria.

“Din păcate, se discută mult despre Schengen în această ședință, dar, din nefericire, nu se află pe ordinea de zi, așa cum ne-au asigurat de nenumărate ori decidenții noștri, extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Este clar că există în continuare această opoziție nejustificată a Austriei și nu s-au făcut progrese pe acest dosar. Prin urmare, noi vom continua acest demers în justiție. Este esențial ca demnitatea românilor să o putem recăpăta prin acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, pentru că avem parte de un abuz de drept și, evident, că acest conflict juridic trebuie tranșat acolo”, a explicat liderul PMP.

El a precizat că va mai dura o perioadă până la judecarea propriu-zisă a cazului.

“Va dura o perioadă până când, evident, vor fi citate toate părțile. Eu, în acest proces, am calitate de reclamant neprivilegiat, deci îmi justific interesul prin faptul că-mi este afectată activitatea de deputat în Parlamentul European. În următoarea perioadă voi face toate demersurile necesare pentru ca în spatele meu, în acest proces, să vină implicat și Parlamentul European care are calitate de reclamant privilegiat. În acest proces, pe lângă anularea acțiunii pe care o cer mai cer ceva extrem de important și anume ca deputații în Parlamentul European să poată avea, începând cu această decizie, dreptul de a fi reclamanți privilegiați, deci posibilitatea de a ataca orice act al Comisiei sau al Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că, așa cum cunoașteți, deputații în Parlamentul European nu au drept de inițiativă legislativă (...) Însuși Parlamentul European a obținut calitatea de reclamant privilegiat în relația cu Consiliul și Comisia în urma unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a menționat Tomac. (Agerpres)

Lasă un comentariu