Audierea minorilor de până la 14 ani, numai în prezența psihologului

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 186, din 6 martie 2023, a fost publicată Legea nr. 51/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, în sensul că psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului de până la 14 ani pe toată durata procedurilor judiciare.

Astfel, audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani are loc în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare, precum și în prezența unui psiholog, stabilit de organul judiciar.

În cazul în care persoanele prevăzute mai sus nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente ori martor în cauză ori există suspiciunea rezonabilă că pot influența declarația minorului, audierea acestuia are loc în prezența unui reprezentant al autorității tutelare sau a unei rude cu capacitate deplină de exercițiu, precum și în prezența unui psiholog, stabiliți de organul judiciar.

În cazul în care audierea persoanei vătămate minor vizează activitatea instituției căreia îi este încredințat spre creștere și educare, se înlocuiește reprezentantul acestei instituții cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă cu capacitate deplină de exercițiu, precum și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar.

În toate cazurile, psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.

Legea nr. 51/2023 a intrat în vigoare la 9 martie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu