Studiu: Cultivarea strugurilor de masă, cât și celor de vin, a apărut în urmă cu 11.000 de ani

Distribuie pe:

Cultivarea diferitelor ecotipuri de viță de vie sălbatică s-a produs concomitent, cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în Asia de Vest și Caucaz, ceea ce a condus la obținerea strugurilor de masă și de vin, conform unui studiu realizat de 89 de cercetători din China și alte țări, transmite agenția Xinhua.

Constatările au fost publicate vineri în jurnalul Science, iar acest studiu a fost ales ca subiect de copertă.

Potrivit cercetării, soiurile “domesticite din Asia de Vest s-au răspândit în Europa odată cu primii fermieri, au trecut prin introgresiune (formare de noi specii prin hibridare - n.a.) cu vechile ecotipuri sălbatice din occident și, ulterior, s-au diversificat de-a lungul rutelor de migrație umană în muscat și strămoșii unici ai strugurilor de vin occidentali, până la sfârșitul Neoliticului”.

Analizele caracteristicilor asociate domesticirii acestor soiuri dezvăluie, de asemenea, noi informații cu privire la selecția realizată pentru palatabilitatea fructelor, hermafroditism, aroma de muscat și culoarea cojii strugurilor.

Dong Yang, profesor la Universitatea Agricolă Yunnan, și echipa sa au adunat aproximativ 5.000 de resurse genetice asociate soiurilor de struguri din toată lumea și au petrecut trei ani completând analiza genomului și cartografiind genomul de referință al viței de vie cultivate. (Agerpres)

Lasă un comentariu