Egipt: Palestinienii și israelienii s-au angajat să reducă violențele

Distribuie pe:

Oficiali palestinieni și israelieni s-au angajat duminică să depună eforturi pentru a reduce intensificarea violenței în cadrul discuțiilor din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, a doua întâlnire de acest fel în mai puțin de o lună, informează dpa. Angajamentul vine cu câteva zile înainte de începerea lunii sfinte musulmane Ramadan, care va coincide cu sărbătoarea evreiască a Paștelui.

Părțile au convenit să instituie un “mecanism de reducere și contracarare a violenței, a instigării și a declarațiilor și acțiunilor inflamatorii”, potrivit unui comunicat emis la sfârșitul discuțiilor, care nu oferă detalii suplimentare.

Progresele vor fi raportate la o nouă întâlnire, care va avea loc la Sharm el-Sheikh luna viitoare, se arată în declarația emisă de Ministerul egiptean de Externe.

În timp ce discuțiile erau în desfășurare, un israelian a fost grav rănit în Cisiordania, într-un atac suspectat a fi fost comis de un palestinian. Soția victimei, care se afla în mașină atunci când bărbatul a fost împușcat, a fost dusă la spital pentru șoc traumatic. Forțele de securitate israeliene l-au capturat pe suspect după o scurtă urmărire. Incidentul a avut loc în orășelul Huwara, în apropierea locului unde doi frați israelieni au fost uciși luna trecută într-un atac comis de un palestinian.

Duminică, Israelul și Autoritatea Națională Palestiniană au reafirmat angajamentele asumate la întâlnirea de la Aqaba, inclusiv angajamentul Israelului de a opri discuțiile despre orice nouă așezare timp de patru luni și de a opri autorizarea oricăror avanposturi timp de șase luni.

Totodată, părțile “au reiterat angajamentul de a menține neschimbat statu-quoul istoric la locurile sfinte din Ierusalim, atât în vorbe, cât și în fapte”, se arată în declarație.

De la începutul acestui an, 85 de palestinieni au fost uciși în ciocniri violente, în timp ce 13 israelieni și o ucraineană au fost uciși în atacuri palestiniene.

Lasă un comentariu