Religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi inclusă între materiile de Bacalaureat

Distribuie pe:

Religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi inclusă între probele examenului de Bacalaureat, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

“Propunerea BOR și a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinților/elevului și parte din trunchiul comun al programei școlare este logică și justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituție, școlile și liceele au chiar obligația de a propune, alături de alte materii opționale, și Religia ca materie de studiu. Așa cum se știe (?), elevii nu sunt înscriși împotriva voinței lor la orele de Religie, ei/părinții lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens. În concluzie, Religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi inclusă între materiile examenului de Bacalaureat, așa cum a și fost în România pre-comunistă, așa cum și este în multe dintre țările din UE”, a transmis Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, “este evident că materia Religie destinată examenului pentru Bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conținuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creștinismului, istoria sa și a artei creștine, rolul său în istoria culturii și civilizației românești și europene”.

“Religia este o materie pentru care elevii/părinții lor pot opta. Doar în acest sens este opțională. Făcând parte din trunchiul comun de materii, ea devine însă după momentul opțiunii materie obligatorie, ceea ce justifică posibila ei includere printre materiile de bacalaureat”, a mai spus Vasile Bănescu.

Potrivit Edupedu.ro, treisprezece reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român i-au solicitat, într-o adresă comună, ministrului Educației, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul legii Educației.

Reprezentanții bisericilor vorbesc despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bacalaureat.

Ei mai susțin că elevii care frecventează orele de Religie vor avea astfel posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, “una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.

Clericii semnatari cer modificarea articolului 99 din proiectul legii învățământului preuniversitar, alineatele 4), 5) și 6) și reproșează “eliminarea precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii prin ordin al ministrului Educației pentru anul școlar următor, care poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie: “într-o perioadă stabilită prin ordin al ministrului Educației, pentru anul școlar viitor în perioada specificată”.

Documentul este semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, Arhiepiscopul Mitropolit de București - Biserica Romano-Catolică, Aurel Percă, Cardinalul Lucian - Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Episcopul Datev Hagopian - Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopul Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib - Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariene Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș - președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip - președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România - Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu - președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Muftiul Iusuf Murat - șeful Comunității Musulmane din România, mai informează Edupedu.ro.

Lasă un comentariu