S-a semnat contractul de finanțare pentru aducțiunea de apă Grebenișu de Câmpie - Luduș

Distribuie pe:

Zona de Câmpie a județului va avea apă, un vis devenit realitate. Când nimeni nu mai credea, noi am continuat demersurile

Am participat, la sediul MIPE, la o discuție aplicată privind contractele de finanțare semnate astăzi, detalii privind finanțarea și etapizarea acesteia pe programul financiar următor, în cazul în care lucrarea nu ar fi finalizată până în 31 decembrie 2023.

La sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, reprezentantul companiei Aquaserv S.A., al ADI Aquainvest, și al MIPE, au semnat astăzi două contracte de finanțare pentru investițiile privind infrastructura de apă în zona de Câmpie a județului nostru, pentru:

Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș în perioada 2014-2020, Zona Luduș - Grebenișu de Câmpie - UAT Luduș, UA Sânger, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Grebenișu de Câmpie, UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie.

Extinderea digitalizării activității companiei “Aquaserv” S.A. prin achiziția de echipamente și software, în vederea dezvoltării sistemului de management al pierderilor de apă.

În ce privește perioada pentru depunerea ofertelor pentru proiectare și execuție, aceasta s-a încheiat, urmează comunicarea rezultatelor evaluării și semnarea contractelor.

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș, în perioada 2014-2020. Zona de alimentare cu apa Luduș - Grebenișu de Câmpie” a fost împărțit în trei loturi, astfel:

I. “Conducta de aducțiune Luduș - Grebenișu de Câmpie” - care va asigura apa potabila pentru întreaga zonă (25 localități), deservind peste 10.000 de locuitori din comunele Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Zau de Câmpie, Grebenișu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 38.500.000 lei.

II. Lucrări pe sistemele de alimentare cu apă în UAT-urile Șăulia, Miheșu de Câmpie, Tăureni, Zau de Câmpie, Sânger, respectiv extinderea gospodăriilor de apă existente în comunele menționate, a conductelor de aducțiune care alimentează gospodăriile, inclusiv GA Grebenișu de Câmpie și a rețelelor de distribuție din UAT Miheșu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 28.195.299 lei.

III. Gospodărie de apă și rețea de distribuție Grebenișu de Câmpie, respectiv realizarea gospodăriei de apă Grebenișu de Câmpie, a conductelor de transport și a rețelei de distribuție din UAT Grebenișu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 19.572.607 lei.

Reamintesc că în luna octombrie 2022, a fost semnat și contractul de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în zona Valea Nirajului, proiect care urmează să fie implementat în perioada 2022 - 2023 de Compania Aquaserv și care are o valoare de 109.630.412,70 lei (fără TVA).

Proiectele sunt finanțate astfel: 94% finanțare nerambursabilă: 85% fonduri comunitare - POIM 2014 - 2020; 13% - bugetul național; 2% - bugetele locale; 6% - fonduri proprii beneficiar.

Inițial a fost aprobat doar proiectul de pe Valea Nirajului. După interpelarea ministrului, am reușit să includem și zona de Câmpie

Întârzierile generate de contestațiile în instanță, a căror soluționare a durat aproape 5 ani de zile, au condus ca singura posibilitate pentru a putea respecta termenele este desprinderea din proiectul major cuprins în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și a Magistralei Miheșu de Câmpie - Luduș, alături de cea din zona Valea Nirajului.

În 16 mai 2022 după ce am aflat că singurul proiect aprobat - parte din Master Plan - pentru județul Mureș, a fost cel legat de Zona Valea Nirajului, am adresat o Întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la proiectul de realizare a magistralei de apă Miheșu de Câmpie - Luduș, care părea că nu mai poate intra în execuție, nemaiavând finanțare în exercițiul financiar care se finalizează în decembrie 2023!

Apreciez eforturile depuse de reprezentanții Aquaserv și faptul că au înțeles importanța acestei investiții pentru locuitorii de pe Câmpia mureșeană.

Mulțumesc și felicitări pentru implicare dlui Ovidiu Dancu, director executiv al ADI Aquainvest - cel care a sesizat la timp că există pericolul ca această magistrală să nu mai poată fi inclusă la finanțare și executată la timp!

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu