Se schimbă schema de ajutor financiar a refugiaților din Ucraina. Românii care cazează refugiați nu mai primesc bani

Distribuie pe:

Consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenței umanitare, a declarat că programul de sprijin de urgență destinat refugiaților ucraineni (50/20, adică 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru mâncare) a fost regândit, printr-un proiect de ordonanță de urgență elaborat la nivelul MAI, într-un mecanism de integrare pe termen mediu și lung. Proiectul prevede că, în funcție de evoluția conflictului din Ucraina, familiile/persoanele singure care vor face un minim efort de integrare vor putea beneficia de un sprijin de 2.000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.

Conform Poliției de Frontieră, în 27 martie a.c. au fost înregistrați 7.346 de cetățeni ucraineni care au intrat pe teritoriul țării noastre. În total până la această dată, începând cu 10 februarie 2002 în România au intrat 3.848.302 de  cetățeni ucraineni.

“La un an distanță de la izbucnirea conflictului din Ucraina, dacă tragem linie, vedem că România a fost și este țara cu cel mai amplu program coordonat de asistența și sprijin umanitar integrat din Europa, care a presupus un efort financiar de peste 600 milioane euro de la bugetul de stat și partenerii internaționali. Bine cunoscutul Program 50/20 de cazare și hrană a refugiaților a asigurat o plasă de siguranță importantă pentru zeci deci de mii de refugiați, care timp de un an de zile au avut posibilitatea să se acomodeze la noi în țară. Acum suntem în etapa în care împreună cu MAI am regândit programul de sprijin de urgență al refugiaților (50/20), într-un mecanism de integrare pe termen mediu și lung, în funcție de evoluția conflictului din Ucraina”, a transmis Mădălina Turza.

Potrivit acesteia, noul program avut în vedere, publicat în transparență de MAI, reprezintă “corelarea măsurilor de sprijin financiar pentru cazare cu angajarea refugiaților în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educație și cu dobândirea unui statut legal în România - protecția temporară”.

“Refugiații care vor face aceste demersuri minime de integrare vor putea beneficia de un sprijin de 2.000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023. Mai mult, pentru evitarea abuzurilor și a deturnării de fonduri, așa cum s-a întâmplat din păcate în mai multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaților în program, ceea ce va asigura transparență totală a cheltuirii fondurilor. De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiații, nu proprietarii”, a explicat Turza.

Totodată, ea a menționat că persoanele vulnerabile, care se încadrează în normele programului, bătrânii peste 65 de ani și studenții înscriși la universitățile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.

În context, Turza a evidențiat faptul că România este singura țară din UE care a asigurat și asigură un program atât de amplu de cazare a refugiaților pe piața liberă, iar suma acordată pe familie în noul mecanism este “nu numai decentă”, dar și “armonizată cu realitatea nedistorsionată a pieței din România”.

“În continuare, refugiații din Ucraina beneficiază de acces liber la sistemele noastre de sănătate, educație și servicii sociale, iar prin Planul Național de Măsuri de incluziune și protecție, alături de Agențiile ONU și toți partenerii din societatea civilă, asigurăm măsuri de protecție și sprijin.” (Agerpres)

Lasă un comentariu