MICUL PARIS

Distribuie pe:

ORIZONTAL: “Micul Paris”, capitala României, numită astfel prin asemănările cu această minunată capitală europeană, datorită oamenilor, limbii, a locurilor și arhitecturii clădirilor cu influență franțuzească, cum ar fi Palatul Kretzulescu, Casa Vernescu sau Palatul CEC; are și propriul Arc de Triumf. 2) Soția Regelui Mihai I al României; un parc din orașul Voluntari de lângă capitală îi poartă numele - Articol din capitală! - “Electric Unit Heater” (acronim). 3) Un adevărat magnet pentru turiști, această stradă constituie axa centrului istoric al capitalei. 4) Codul CIO al Republicii Africa de Sud - Bucureștenii din Lipscani! - Brațele lui Bucur! 5) Cea din Dămăroaia! - Primul Spital Clinic din București, unitate medicală de tradiție în învățământul medical, construit în anul 1704 din inițiativa Spătarului Mihai Cantacuzino. 6) Intrarea în Titan! - Apelativ în Primăverii! - Manifestație sub formă de ediții anuale organizată de bicicliști în București, drept protest pentru echitate în traficul rutier. 7) “... Bucureștilor”, cunoscută melodie lăutărească din repertoriul acordeonistului Marcel Budală - Primul teatru independent de proiecte din România, cu spectacole în sălile de pe Calea Victoriei. 8) “... de București”, antologie de povestiri scrisă de Bogdan Hrib, care descriu un univers reprezentativ pentru viața de zi cu zi a capitalei - Scriitor și eseist, cel care a locuit inițial “în mahalaua mahalalei, dincolo de bariera lui Bachus, departe de Ferentari, pe strada Tufelor” (Octavian). 9) Mic, frumos și liniștit parc pe Splaiul Independenței, la ieșirea din stația de metrou omonimă - O ofertă din Colentina! 10) Cea mai veche grădină publică din capitală, amenajată în stilul parcurilor engleze, cu alei și bănci și cu Rotonda Scriitorilor.

VERTICAL: 1) “... Bucureștiului Interbelic”, tradițional eveniment cultural, la care doamnele poartă rochii charleston, perle și accesorii, iar domnii sunt costumați în frac (nom.) - Sală de concerte situată pe Calea Victoriei, clădirea fiind realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic; are la interior o frescă lată de 3 m și lungă de 70 m alcătuită din 25 de scene reprezentative din Istoria României. 2) Piață în centrul capitalei; bulevardul cu aceeași denumire reprezintă axul longitudinal al noului Centru Civic, un exemplu particular al urbanizării forțate - Jumătate din Obor! 3) “Cafeneaua scriitorilor și artiștilor” de pe Calea Victoriei, emblemă a capitalei, în prezent un hotel-restaurant care îmbină eleganța modernă cu arhitectura clasică - “Hierarchical Internet Object Cache” (acronim). 4) Piesă de harnașament la Capșa! - “Lacul...”, realizat peste zona mlăștinoasă din Giulești, în spatele Stăvilarului Ciurel. 5) Crustaceu servit într-un local cu specific din Parcul Herăstrău - Vehiculul rustic “cu bere”, într-un cunoscut local din centrul Bucureștiului (nom.) - Vals final! 6) Fotbalist brazilian - “A Part Of Me” (acronim). 7) “Non-Intrusive Load Monitoring” (acronim) - Suprafețe în Ferentari! 8) Parc bucureștean situat în partea de sud-est a lacului omonim de pe râul Colentina - Vulcan în Filipine. 9) Ieșirea din Cișmigiu! - Cartier construit în sudul capitalei după anul 1945, pe teritoriul fostei comune Șerban Vodă. 10) Denumirea uzuală a celui mai mare parc din București, situat pe malul lacului omonim din nordul capitalei; are un teatru de vară, pavilioane de expoziții, un hotel și numeroase restaurante.

Dicționar. RSA, ELANO, TAAL

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Flori, frumoase flori…”, apărut în data de 25 martie 2023: FLORENTINA, EVA, CARMEN, LUCIANA, LD, I, ARTA, DAR, CARIE, EA, A, IU, SRI, NUD, ARE, I, DINA, IRINA, ED, ACI, AMALIA, JANA, AGATA.

Lasă un comentariu