România văzută din afară, Daneșul, acel sat frumos cu multe flori

Distribuie pe:

Participând la un seminar de presă de la Augsburg (Germania), am fost plăcut surprinsă, că Daneșul, județul Mureș, este cunoscut și apreciat și în afara țării. Povestind că am crescut în Daneș și că am frecventat acolo clasele primare, mai mulți participanți au reacționat cu simpatie pentru această comună.

Vreau să dau doar două exemple: O autoare, care a editat cărți pentru repertoriu coral, brașoveancă, care de decenii trăiește în Germania, a remarcat: “Ești din Daneș, acea comună frumoasă cu multe flori!?”

Un jurnalist neamț get-beget este îndrăgostit de România, în special de Transilvania. încă din anii '80, când era student, vizitează România în fiecare an. Despre aceste călătorii, ospitalitatea localnicilor, despre ținuturile frumoase, floră și faună povestește în podcast-uri, la radio, fiind colaborator la televiziunea Germaniei centrale (MDR), ori la prelegeri, fiind invitat de diferite instituții și la evenimente, unele finanțate chiar de compartimente de stat.

El și soția lui deodată au exclamat: “Ah, din Daneș, Dunesdorf, acolo locuiesc Jupp și Maria. Comună foarte frumoasă!”

Datorită destoiniciei și hărniciei dănășenilor, a consiliului comunal în frunte cu primarul Nicolae Mosora Daneșul este o comună, de care sunt mândri nu numai localnicii, dar și cei plecați în cele patru zări.

Parafrazându-l pe J. F. Kennedy, dănășenii nu se întreabă ce face țara pentru ei, se întreabă ce pot face ei pentru țară.

Brigitte Kramer, Berlin

Lasă un comentariu