Gală de operă “Viva Verdi”

Distribuie pe:

Miercuri, 29 martie, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a susținut un concert extraordinar, o gală de operă dedicată unuia dintre cei mai prolifici compozitori din istoria operei, Giuseppe Verdi. Invitații serii au fost dirijorul Mihnea Ignat, soprana Borsos Edith, tenorul Remus Alăzăroae și baritonul Balla Sandor. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, iar tabloul sonor a fost completat spectaculos de Corul Mixt al aceleiași instituții.

Anul 2023 marchează împlinirea a 210 ani de la nașterea compozitorului italian. Exponent al romantismului, Verdi a reprezentat o figură marcantă a operei italiene și a cunoscut succesul cu opera Nabucco, a cărei premieră a avut loc în anul 1842. Începând cu acel moment, compozitorul a elaborat capodoperă după capodoperă și a avut un succes fulminant. Dintre operele sale amintim Macbeth (1847), Rigoletto (1851), Il trovatore (1853), La Traviata (1853), Un ballo in maschera (1859) și Aida (1871). Astăzi, creația sa este interpretată în toate operele lumii, iar rolurile verdiene reprezintă o încununare în cariera oricărui solist liric.

Această gală a reprezentat și un omagiu adus Virginiei Zeani (1925-2023), una dintre cele mai importante soprane ale secolului al XX-lea. Născută în satul Solovăstru din județul Mureș, a cunoscut succesul mondial într-o carieră strălucită, cu peste 60 de roluri și, începând din anul 1950, a fost numită “prima donna assoluta” a teatrului de operă din Roma. A cântat alături de cei mai celebri soliști ai secolului trecut și pe cele mai importante scene lirice ale lumii, precum Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova sau Covent Garden din Londra.

Seara a debutat cu uvertura operei Nabucco și a continuat cu arii și coruri celebre din operele Rigoletto (Cortigiani), Il Trovatore (Tacea la notte, Tutto e deserto, Ah si, ben mio, Vedi le fosche notturne, Di quella pira, Tace la notte), La Traviata (Coro di Zingarelle e Mattadori Spagnuoli) și Otello (Salce....Ave Maria). Prin acest concert, atât soliștii, cât și Corul Mixt și Orchestra Simfonică au demonstrat un înalt nivel artistic în abordarea genului operistic și au încântat numerosul public aflat în sala Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Dr. Carla Gliga

Lasă un comentariu