Târgu Mureș: Eugen Tomac - campanie pentru petiția “România merită în Schengen”

Distribuie pe:

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, că în acțiunea sa declanșată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), împotriva Consiliului Uniuni Europene referitoarea la neaprobarea aderării României la Spațiul Schengen, în 8 decembrie 2022, a solicitat și ca deputații europeni să aibă calitate de “reclamant privilegiat” în fața instanței europene.

“Pe lângă acțiunea în anulare, eu am mai solicitat ceva important Curții de Justiție a Uniunii Europene, și anume, pe viitor, deputații în Parlamentul European să aibă calitate de reclamant privilegiat în relația cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În ceea ce privește acțiunile Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei, spre deosebire de deputații în Parlamentul României sau senatorii noștri, care au drept de inițiativă legislativă, noi, deputați în Parlamentul European, nu avem drept de inițiativă legislativă și atunci consider că este justificat, cel puțin, dacă nu avem drept de inițiativă legislativă, să putem să avem dreptul să contestăm la Curtea de Justiție a Uniunii Europene actele legislative sau non-legislative emise de Consiliu și de Comisie. Este o premieră această solicitare”, a declarat Eugen Tomac, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Politicianul a spus că a depus această solicitare întrucât nici Parlamentul European nu a avut calitatea de reclamant privilegiat în relația cu Consiliul și cu Comisia, însă a dobândit această calitate în urma unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

“În acest sens, eu cred că este absolut necesar ca orice deputat să aibă dreptul să poată contesta orice act pe care îl adoptă Consiliul sau Comisia. În momentul de față, procesul își urmează cursul său. Diferența între dreptul european și dreptul românesc este că legislația Uniunii Europene se formează și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Tocmai de aceea am cerut ca deputații europeni, pe viitor, să aibă acest statut și acest lucru să-l decidă Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă este întemeiată sau nu această solicitare pe care am formulat-o, întrucât în calitate de deputat în Parlamentul European nu am proceduri interne foarte flexibile pentru a invita Parlamentul European să acționeze în justiția europeană Consiliul pentru această decizie nedreaptă prin care se încalcă Tratatul Uniunii Europene”, a arătat Eugen Tomac.

Liderul Partidului Mișcarea Populară a prezentat, miercuri, la Târgu Mureș, campania de strângere de semnături pentru petiția intitulată “România merită în Schengen”, care urmează să fie depusă la Parlamentul European împreună cu solicitarea ca forul legislativ european să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acțiunea declanșată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Prin urmare, a arătat liderul PMP, invită cetățenii români, dar nu numai, să semneze petiția “România merită în Schengen” pe www.romaniainschengen.ro. (Agerpres)

Lasă un comentariu