“Duminica Floriilor”

Distribuie pe:

Motto: “Cântări de laudă înălțăm / Noi Ție Unuia, / Primindu-L cu psalmi și cu ramuri, / Plecați-vă, neamuri / Cântând Aleluia. // Cristos a înviat din morți, / Cu cetele sfinte, / Lumina ducând-o / Celor din morminte”.

Mihai Eminescu-Poet Nepereche

* În anul 33, Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, intră în Ierusalim, într-o zi de duminică, unde a fost întâmpinat de o mare mulțime de oameni, care purtau în mână ramuri de finic (flori) și strigau: “Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel”! Cine este acest Iisus și ce vrea lumea de la El? Răspunsul ni-l dă chiar Hristos: “Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt ușa oilor. Dacă va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla”.(Ioan cap. 10; vers.7, 9). Și noi, creștinii de azi, să aducem florile dragostei și recunoștinței lui Iisus Hristos, Mântuitorul Nostru, și el, care este calea, adevărul, viața, Domnul, Stăpânul, Învățătorul și Păstorul nostru, ne va duce spre pășunea fericirii după care tânjim cu toții aici, pe pământ, și în ceea ce va urma.

***

* Un mare predicator francez, J.B. Massilon, mort în 1742, punea următoarea întrebare: “Vreți să fiți fericiți? Și tot el răspundea: «Trăiți creștinește!» Viața aceasta plină de atâtea neprevăzute, bune și rele, nu poate să ne aducă adevărata fericire. Omul este fericit numai atunci când împlinește poruncile lui Dumnezeu: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-L păzesc pe el” (Luca, 11,28). “Fericit nespus e omul / Când petrece tot cu Domnul, / Când se roagă și muncește, / Când fapta bună săvârșește»“.(Sf.

Ioan Iacob Hozevitul (1911-1960).

***

* Rafael (1483-1520) a fost unul din cei mai mari artiști, (pictor și sculptor) ai tuturor timpurilor. Printre lucrările de pictură excelează și “Madona Sixtină”, o lucrare unică și de frumusețe aparte. Când a fost adusă la Dresda, în Germania, a fost expusă mai întâi în palatul regal. Locul cel mai luminos care punea lucrarea în valoarea ei se afla în salonul unde era tronul regal. Regele, dându-și seama de situație, s-a ridicat de pe tron și a exclamat: “Să-i facem loc nemuritorului Rafael!”

Pentru noi, creștinii, există numai un tron și acesta este inima noastră. Aici trebuie să-L punem tot timpul pe Hristos și după cum spunea unul din cei mai mari teologi și scriitori bizantini, Nicolae Cabasila (1319-1391): “Dacă Hristos rămâne întru noi, ce ne mai lipsește? Ce ne-am mai putea dori? El este adevărata pace și fericire”.

P.S. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii, Te rugăm primește și umilele noastre flori ale recunoștinței, și împreună ca Maica Ta, Fecioara Maria, și toți Sfinții Tăi rugători, miluiește-ne și ne iartă pe noi, păcătoșii; Țara Noastră și scumpă, lumea Ta o păzește de tot răul, primejdia, nevoia și necazul, în vecii vecilor”. Amin!

Cu dragoste creștină, părintele Ilie

Lasă un comentariu