Grevă generală la Instituția Prefectului Mureș - Angajații prefecturilor amenință că vor boicota alegerile din 2024

Distribuie pe:

Angajații Instituției Prefectului - Județul Mureș s-au aflat, ieri, în grevă generală, nemulțumiți de nivelul salarizării. Aceștia solicită modificarea legii în sensul aducerii salariilor lor la nivelul celor pe care le primesc alți funcționari din alte instituții ale statului. Prin vocea sindicalistului Iuliu Palcu, aceștia susțin că dacă doleanțele lor nu vor fi respectate la anul, vor boicota cele patru alegeri electorale din 2024. Având în vedere faptul că prefecturile au un rol esențial în organizarea și desfășurarea alegerilor, indiferent de tipul lor, un eventual boicot din partea angajaților acestei instituții ar duce la imposibilitatea desfășurării procesului electoral. Iuliu Palcu a declarat pentru “Cuvântul liber” că în cazul în care Parlamentul României nu va vota modificare Codului Administrativ și a Legii salarizării, Sindicatul “Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică va declanșa, cu ocazia alegerilor de anul viitor, o grevă.

Ieri, toți cei 32 de funcționari publici și personalul contractual din Instituția Prefectului - Județul Mureș au participat la grevă, întreaga activitate fiind blocată. Ei s-au aflat în instituție însă nu au întreprins nicio activitate. La sfârșitul săptămânii trecute, aceștia au transmis prefectului o listă cu revendicările.

Angajații prefecturilor reclamă că în prezent, un angajat al instituției prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate.

“Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că instituția prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, susțin membrii de sindicat. Iuliu Palcu a mai declarat că în urma grevei de avertisment din februarie 2022, proiectele de modificare a legilor care privesc salarizarea angajaților prefecturilor a trecut de Senat, însă a rămas blocat în Camera Deputaților. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu