NATO cere Chinei limitarea arsenalului nuclear și folosirea inteligenței artificiale în domeniul militar

Distribuie pe:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți Chinei să se așeze la masa discuțiilor cu Alianța Nord-Atlantică pentru creșterea “transparenței” și limitarea arsenalului nuclear chinez, precum și asupra folosirii inteligenței artificiale în domeniul militar, relatează agenția EFE. Stoltenberg a făcut aceste declarații în intervenția sa prin legătură video la sesiunea de deschidere a conferinței anuale a NATO asupra controlului armamentelor și neproliferării nucleare, care se desfășoară la Washington.

El a susținut că nu consideră China drept un “adversar” al Alianței, ci o “provocare”, în timp ce această țară investește în rachete cu rază lungă de acțiune și și-a crescut accelerat numărul de ogive nucleare. Potrivit unei estimări a Pentagonului, la orizontul anului 2035, China ar putea dispune de circa 1.500 de focoase nucleare, față de aproximativ 400 în prezent.

“Să avem limite verificabile asupra arsenalelor nucleare, cu predictibilitate și transparență, este ceva ce ne interesează pe toți. Prin urmare, China ar trebui să fie dispusă să se așeze la masa discuțiilor și să participe la mai multe acorduri pentru controlul armamentelor”, a indicat Stoltenberg.

El a opinat că China ar trebui să pună “limite la numărul de ogive nucleare” și a semnalat de asemenea printre provocări folosirea unor noi tehnologii de către această țară în sectorul militar, inclusiv cea a inteligenței artificiale. Stoltenberg cere de asemenea stabilirea unor controale comune, adăugând că “NATO este hotărâtă să dezvolte standarde universale pentru utilizarea responsabilă a noilor tehnologii în domeniul militar”.

La aceeași conferință, numărul doi în Departamentul de Stat al SUA, Wendy Sherman, l-a acuzat pe președintele chinez Xi Jining că “încearcă să schimbe regulile ordinii internaționale”. Ea a estimat la rândul său că omenirea se regăsește într-un moment “foarte periculos și incert”, în care “mulți se gândesc dacă nu ar trebui să obțină arme nucleare”. (Agerpres)

Lasă un comentariu