Sâmbătă, 22 aprilie - Ziua Mondială a Planetei Pământ

Distribuie pe:

Anul acesta se împlinesc 53 de ani de când este sărbătorită Ziua Pământului (Earth Day): în fiecare an, la 22 aprilie, oamenii din întreaga lume se mobilizează pentru a aborda unele dintre cele mai urgente amenințări cu care se confruntă mediul înconjurător, de la schimbările climatice la defrișări și la poluarea cu plastic.

*Senatorul american Gaylord Nelson a fondat Ziua Pământului în 1970, după ce a fost martor la o scurgere masivă de petrol în largul coastei Santa Barbara.

* 22 aprilie a fost aleasă ca dată pentru Ziua Pământului deoarece s-a situat între vacanța de primăvară și examenele se sfârșit de an ale studenților, iar organizatorii au dorit să încurajeze participarea tinerilor. Este ziua când s-a născut, practic, mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

* Douăzeci de milioane de americani (aproximativ 10% din populația țării la acea vreme) au luat parte la evenimente și demonstrații în prima Zi a Pământului. Până în 1990, evenimentul a devenit unul internațional, fiind marcat în peste 300 de țări.

* Tema pentru Ziua Pământului 2023 este Investește în planeta noastră.

* În fiecare an, aproximativ 1 miliard de oameni participă la activitățile dedicate Zilei Pământului în întreaga lume.

* În 2011, de Ziua Pământului, oamenii au plantat 28 de milioane de copaci în Afganistan, parte a campaniei “Plant Trees Not Bombs” (“Sădiți arbori, nu bombe”).

* De Ziua Pământului 2012, peste 100.000 de oameni au mers cu bicicleta în China pentru a reduce emisiile de CO2 și a economisi combustibil.

* De Ziua Pământului 2020, 20 de milioane de oameni din întreaga lume s-au conectat la evenimentul Live Day, găzduit timp de 12 ore, în mediul virtual, din cauza pandemiei de coronavirus.

* În zilele noastre, oamenii folosesc cu aproximativ 50% mai multe resurse naturale decât în urmă cu 30 de ani, potrivit unui raport al organizației Friends of The Earth (Prietenii Pământului).

* Populațiile speciilor de animale au înregistrat o scădere generală de 60%, la nivel mondial, între 1970 și 2014, din cauza pierderii habitatului, poluării, schimbărilor climatice și a altor factori.

* 2019 a fost al doilea “cel mai fierbinte an” înregistrat la nivel mondial, după 2016.

* Douăzeci dintre cei mai călduroși ani au fost în ultimele două decenii.

*  Oamenii de știință estimează că zeci de specii de plante și animale dispar în fiecare zi din cauza activității umane.

*  Creșterea temperaturilor globale duce la evenimente meteorologice extreme, inclusiv incendii de vegetație mai intense și uragane mai frecvente, de mare intensitate.

* Se preconizează că populația lumii va atinge la 9 miliarde în 2050, ceea ce nu va face decât să crească impactul activității umane asupra mediului.

* Peste 30 de țări și regiuni au introdus interdicții asupra pungilor de plastic de unică folosință pentru a lupta împotriva folosirii deșeurilor de plastic, potrivit Greenpeace.

* Alimentele reprezintă 10 până la 30% din amprenta de carbon a unei gospodării, din cauza emisiilor implicate în producția și transportul alimentelor.

* Puteți îmbunătăți economia de combustibil a mașinii dvs. cu 7 până la 14%, pur și simplu respectând limita de viteză.

* Dispozitivele electronice conectate în modul “standby” pot reprezenta 5 până la 10% din consumul de energie al unei gospodării.

* Folosirea unei mașini de spălat vase este mai ecologică decât spălarea vaselor de mână, potrivit unui studiu recent al Universității din Michigan.

* Aproape 80% din toate deșeurile de plastic produse vreodată de oameni se află încă în mediul înconjurător.

***

Majoritatea specialiștilor cred că planeta noastră poate susține aproximativ 10 miliarde de oameni și că atunci când se va atinge acest număr, ea va începe să intre într-un proces de declin.

La ora actuală, pe Pământ viețuiesc peste 8 miliarde de oameni, dar el nu a fost întotdeauna atât de “înghesuit”: cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, când se crede că a apărut Homo sapiens, populația totală era mică - între 100 și 10.000 de pământeni. A durat aproximativ 35.000 de ani pentru ca numărul lor să se dubleze, susțin cercetătorii.

După apariția agriculturii (în urmă cu aproximativ 15.000 de ani), când existau între 1 milion și 10 milioane de indivizi pe Pământ, a fost nevoie, din nou, de 1.500 de ani pentru ca numărul lor să crească de două ori. Până în secolul al XVI-lea, timpul necesar pentru ca populația să se dubleze a scăzut la 300 de ani, iar la începutul secolului al XIX-lea, a durat doar 130 de ani.

Din 1930 până în 1974, populația Pământului s-a dublat din nou, în doar 44 de ani. Dar, ne putem aștepta ca omenirea să continue să crească în acest ritm?

În 1679, Antoni van Leeuwenhoek, om de știință și inventator al microscopului, a prezis că Pământul ar putea susține 13,4 miliarde de oameni, însă, în timp, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi stabilită o limită superioară în acest sens: în permietrul unui habitat, populația va rămâne constantă dacă ratele natalității și ale mortalității sunt egale. Dar schimbările de mediu, cum ar fi poluarea sau bolile, pot crește sau scădea capacitatea de rezistență a unui spațiu dat. În ce privește populația umană, această capacitate depinde atât de constrângerile naturale, cât și de alegerile oamenilor. Constrângerile naturale includ, de exemplu, deficitul de alimente și mediile inospitaliere. Cele ale oamenilor includ interacțiunile dintre economie și cultură, cum ar fi modul în care producem și consumăm bunuri, precum și rata natalității, durata medie de viață și migrațiile.

Multe țări cu venituri mici din întreaga lume au rate ridicate ale natalității, precum și familii numeroase, dar și o rată ridicată a mortalității infantile și durate de viață mai scurte. De asemenea, din ce în ce mai multe țări, odată ce ajung la un anumit stadiu de dezvoltare socio-economică și culturală, au tendința să se limiteze la unu sau cel mult doi copii per cuplu, ceea ce înseamnă că, deși accesul la asistență medicală mărește durata de viață, indicând o creștere a populației, acest fenomen apare tocmai în țările care înregistrează scăderi ale natalității.

***

“În acest moment, consensul științific este că populația lumii va atinge un apogeu spre sfârșitul acestui secol. Se estimează că populația mondială va ajunge la 10,4 miliarde de oameni în anii 2080, și se va menține constantă până în anul 2100”, apreciază Divizia de Populație ONU, menționând, totuși, că pe măsură ce demografii privesc în perspectivă, predicțiile lor devin tot mai speculative și mai incerte: “Numărul de oameni pe care Pământul îi poate susține nu poate fi exprimat în cifre fixe. El depinde de modul de producție, de modul de consum, de cine la ce și cum are acces”.

Dacă vrem să aflăm câți oameni poate susține Pământul, va trebui să decidem “câți oameni vor Jaguari cu patru roți și câți vor jaguari cu patru picioare”, se exprimă, plastic, Joel E. Cohen, șeful Laboratorului pentru Populații de la Universitatea Rockefeller și Universitatea Columbia din New York.(surse - livescience.org; parade.com; DoSomethig.org; earthday.org) .

Documentar de Ileana Sandu

Lasă un comentariu