Grupe de acomodare pentru elevii români care au studiat în străinătate

Distribuie pe:

Prin Ordinul ministrului Educației nr. 3.899/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 310, din 12 aprilie 2023, a fost stabilită metodologia de înființare a unor grupe de acomodare în sistemul de învățământ românesc a elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, conform Legii 277/2022.

Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani și se organizează de inspectoratele școlare județene în cadrul unităților de învățământ, la cererea părintelui sau al reprezentantului școlar al elevului.

Potrivit metodologiei, elevii pot fi organizați în cadrul a trei grupe, ținându-se cont de nivelul inițial de cunoaștere a limbii, culturii și civilizației românești, respectiv categoria de vârstă șase - zece ani (nivelul învățământului primar), categoria de vârstă 11 - 14 ani (nivelul învățământului gimnazial) și categoria de vârstă 15 - 18 ani (nivelul învățământului liceal).

Pentru organizarea și predarea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare și schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească.

Potrivit inițiatorilor, aceste măsuri sunt necesare pentru a facilita integrarea acestei categorii de elevi în sistemul de educație din România, fiind vizată, de asemenea, pregătirea profesorilor și a psihopedagogilor pentru a-i sprijini, îndruma, acompania și a răspunde nevoilor lor specifice. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu