Ieri, Soprana Virginia Zeani a fost înmormântată alături de părinții ei, în Solovăstru

Distribuie pe:

Marea soprană internațională Virginia Zeani, originară din comuna mureșeană Solovăstru, a trecut în neființă în 20 martie a.c., la reședința sa din West Palm Beach, Florida, SUA.

Funeraliile celebrei artiste au debutat marți, 25 aprilie, când sicriul a fost depus în Catedrala “Sfântu Nicolae” din Oradea. În aceeași zi, seara, a fost oficiată și o slujbă de Parastas. Miercuri, 26 aprilie 2023, sicriul a fost depus în Foaierul Operei Române din Cluj, iar seara, de la ora 18.00, a fost dus în biserica greco-catolică din Reghin, unde, seara, a fost celebrat un Parastas. Ieri, de la ora 12.00, a avut loc Slujba Înmormântării, în biserica greco-catolică din Reghin. După slujbă, sicriul a fost condus la Solovăstru unde, în jurul orei 14,00, a fost depus în mormânt, alături de părinții ei.

A cântat alături de marii tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini

Născută Zehan, în 21 octombrie 1925, în localitatea mureșeană Solovăstru, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 și '70, a fost inclusă, anul trecut, în “OPERA America Hall of Fame”. “Astăzi este ziua în care o sărbătorim pe doamna Virginia Zeani. Domnia sa împlinește astăzi vârsta de 97 de ani, este o zi de mare sărbătoare aleasă de opera mondială pentru a omagia această imensă personalitate, practic cel mai mare artist liric al secolului XX. În Statele Unite, mari lideri ai operei mondiale, reunind artiști și producători de spectacole ale celor mai mari teatre de operă din lume, se întâlnesc pentru un omagiu special adus doamnei Virginia Zeani, înscrierea în Hall of Fame, pe de o parte, pentru imensa carieră și personalitate a doamnei Virginia Zeani, iar, pe de altă parte, ca model al generațiilor prezente și viitoare de artiști lirici”, a declarat presei, cu acea ocazie, directorul general al Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, născut în același sat cu celebra soprană. Potrivit lui Marian Jurgiu, includerea în OPERA America Hall of Fame este “maximul pe care cineva poate să-l atingă ca și recunoaștere profesională”.

Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internațională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini. Din acest motiv, Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani a deținut peste 50 de premii și distincții naționale și internaționale, este doctor honoris causa al Universității Naționale de Muzică din București și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deținătoarea Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deține distincția județului Mureș, “Fibula de la Suseni”, conferită de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Distincția ALAE a Consiliului Județean Mureș și este cetățean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum și al municipiului Reghin.

În cartea biografică, soprana Virginia Zeani a arătat că avea 21 de ani când i s-a ivit ocazia de a pleca din țară, în anul 1947, fiindu-i oferită o bursă de șase luni în Italia, după ce în timpul studiilor i-a cunoscut pe secretarul Ambasadei Italiei la București și pe consulul de atunci, care au invitat-o să cânte la Ambasada Italiei din București. Câteva zile mai târziu, aceștia

i-au vorbit despre Virginia Zehan și șefului guvernului de atunci, Petru Groza, care a invitat-o să cânte la el acasă, în prezența unui dirijor de operă și a soției acestuia, plus atașații culturali ai Rusiei și ai Bulgariei. Din cartea Virginiei Zeani mai aflăm că cei doi atașați culturali i-au propus să cânte la Moscova și la Sofia, însă soprana a cerut să fie ajutată să plece în Italia, să studieze șase luni. “Groza m-a prezentat secretarului său, dr. Draia, și prin el am reușit să obțin o viză de student ca să studiez în Italia. Am plecat din România fără să știu că nu aveam să-mi revăd părinții până în 1963, după 16 ani”, a arătat Virginia Zeani.

În cartea biografică se mai arată că deși a ajuns în Italia și era singură, a beneficiat de ajutor, inclusiv în ceea ce privește schimbarea numelui, din Zehan în Zeani.

În 2017, autoritățile locale din Mureș au sprijinit organizarea primei ediții a Festivalului Internațional Virginia Zeani

Pentru a onora numele acestei mari soprane, în anul 2017, un jurist stabilit în Botoșani, Marian Jurgiu, născut în același sat cu Virginia Zeani, a inițiat prin Asociația “Together on Top” organizarea primului festival internațional care îi poartă numele. Astfel, în 2017, Consiliul Județean Mureș a adoptat o hotărâre prin care se organiza prima ediție a Festivalului Internațional Virginia Zeani. Instituția punea, la acea dată, la dispoziție spațiile culturale din subordine și contribuia cu o sumă în vederea organizării în Târgu Mureș a acestui eveniment. La organizarea evenimentului a participat și Primăria municipiului Târgu Mureș. De atunci, festivalul a ajuns să fie un punct de reper internațional în domeniul operei.

În urmă cu un an, directorul artistic al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, Péter Kolcsár, declara că speră ca “această inițiativă, gândită la Târgu Mureș pentru marcarea personalității sopranei, să fie transformată într-o mișcare internațională, după ce s-a reușit extinderea ei într-un program aniversar național dedicat artistei, susținut de operele din România”. “Ceea ce facem acum poate va reuși să recompună o istorie legendară de demult. Un destin început aici, în Mureș, în satul Solovăstru, a căpătat strălucire internațională. Sperăm ca și noi să avem, dacă nu același har, măcar aceeași inspirație, încât să transformăm o inițiativă gândită aici, în Târgu Mureș, într-o mișcare internațională”, a declarat, la acea vreme, pentru Agerpres, Péter Kolcsár.

Inițiativa operelor din România, de anul trecut, de a sărbători personalitatea sopranei Virginia Zeani, prin concerte susținute pe parcursul lunii octombrie, s-a bucurat de reacții pozitive în presa internațională de profil și în rândul personalităților din domeniu. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu