Cheltuielile militare globale au atins un maxim istoric

Distribuie pe:

Guvernele lumii cheltuiesc sume fără precedent pentru armatele lor, arată un nou raport. Spre surprinderea nimănui, Statele Unite se află în fruntea tuturor, în 2022, administrația americană investind 877 de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), care deține o bază de date privind cheltuielile militare din întreaga lume.

Sumele menționate reprezintă aproape 40% din totalul cheltuielilor militare globale și, posibil, de trei ori mai mult decât cheltuiește China, cel de-al doilea mare cheltuitor, deși este greu de știut cu siguranță cât de mult cheltuiește China.

“În 2022, SUA au alocat 295 de miliarde de dolari pentru operațiunile militare și întreținere, 264 de miliarde de dolari pentru achiziții, cercetare și dezvoltare, și 167 de miliarde de dolari pentru personalul militar”, se arată în raport.

Prin comparație, în același an, guvernul federal al SUA a alocat doar 76,4 miliarde de dolari în cheltuieli pentru educație. Asta înseamnă că guvernul federal al SUA cheltuiește de peste 10 ori mai mult pe armată decât pe educație. Deși municipalitățile de stat și locale contribuie, de asemenea, cu bani pentru educație în Statele Unite, administrația Biden a cerut doar 90 de miliarde de dolari pentru educație în 2024 și 842 de miliarde de dolari pentru apărare.

Cheltuielile militare globale totale au atins un maxim istoric în 2022, arată raportul. Guvernele au plătit aproximativ 2,24 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 3,7% față de 2021 - cea mai mare creștere din ultimii 30 de ani.

Țările europene au înregistrat cele mai mari creșteri ale cheltuielilor, cauzate în mare parte de invaziile Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Raportul a constatat că, în termeni reali, cheltuielile militare europene au revenit la niveluri nemaiîntâlnite după Războiul Rece.

“Creșterea continuă a cheltuielilor militare globale din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a scris Nan Tian, cercetător senior la SIPRI, în raport. “Statele își întăresc puterea militară ca răspuns la un mediu de securitate în deteriorare, care nu prevăd să se îmbunătățească în viitorul apropiat”. (sursa - businessinsider.com/us-defense-military-budget-compared-federal-education-spending) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu