Colțul pentru minte, inimă și literatură - De ce să citim cărți?

Distribuie pe:

Cărțile ne oferă cunoștințe, adevăr, consolare, speranța binelui și roadele frumosului. Ele ne învață să fim mai buni, mai toleranți, ne dezvoltă imaginația, empatia, capacitatea de comunicare cu cei din jur. Cărțile ne învață să gândim liber, să ne descoperim resursele interioare, să ne concentrăm asupra emoțiilor noastre, asupra nuanțelor realului și asupra soluțiilor existențiale optime. Citind, trăim mai multe vieți, auzim vocile scriitorilor de demult, retrăim trecutul și ascultăm magia tainică a ceea ce va fi mâine.

Există chiar o terapie prin lectură (biblioterapie), care își propune să amelioreze starea psihică, emoțională a oamenilor. O carte foarte bună este “The Novel Cure: An A to Z of Literary Remedies”, de Susan Elderkin și Ella Berthoud.

Suntem responsabili pentru devenirea noastră interioară, pentru o dezvoltare armonioasă a sinelui, dar și pentru o comunicare optimă cu semenii noștri, iar lectura poate să joace un rol decisiv pentru toate acestea.

Chesterton spunea că “o cameră fără cărți este ca un corp fără suflet.”

În fotografii, câteva camere însuflețite de prezența acestor “fragmente de gândire” (Borges) care sunt cărțile.( https://www.facebook.com/iulian.boldea63)

Prof. univ. dr. IULIAN BOLDEA

Lasă un comentariu