Ne-am interesat pentru dumneavoastră - 200 euro/ha – Sprijin pentru cultura de cartof

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, ajutorul de minimis de 200 euro/ha pentru cultura de cartof de consum.

Sprijinul pentru susținerea producției de cartof de consum are alocați 14.800.000 de lei, reprezentând echivalentul a maximum 2.960.000 euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha. Cultivatorii trebuie să obțină o producție minimă de 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie, se arată în Hotărârea de Guvern.

Cel târziu până în 19 mai, inclusiv, se poate depune Cererea de înscriere în program. Aceasta va fi însoțită de copie a B.I./C.I. solicitant sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit; copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023; împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea; dovadă cont activ bancă/trezorerie; adeverința în original, din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2023, are atesta suprafața de teren cultivată cu cartof de consum utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză; declarații pe propria răspundere.

Beneficiari

De ajutorul de minimis pentru cartofii de consum pot beneficia producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, valabil până la 31 decembrie 2023; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008; producătorii agricoli societăți agricole, constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991; producătorii agricoli persoane juridice.

Condiții de eligibilitate

Producătorii agricoli trebuie să respecte o serie de condiții de eligibilitate pentru a putea primi sprijinul financiar: să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv; să obțină o producție de minimum 15 tone/ha de pe suprafața înscrisă în program, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie a anului de cerere; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum, în anul 2023; să facă dovada producției minime realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare, respectiv: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică / factura / fila/filele din carnetul de comercializare, se arată în actul normativ aprobat recent.

În județul Mureș s-au cultivat anul trecut 6.075 hectare cu cartof, aflăm de la instituțiile abilitate.

Vasile Bota

Lasă un comentariu