Mureș: Un weekend înflorit și colorat

Distribuie pe:

Mii de specii de flori și de plante aromatice au fost expuse de aproape 50 de producători din comuna Sântana de Mureș, la a 21-a ediție a Sărbătorii Florilor, cel mai mare eveniment de gen din județ, organizat de Primăria Sântana de Mureș și Asociația Mercur Creativ.

“Participăm la cel mai mare și așteptat eveniment dedicat florilor din județul Mureș, Sărbătoarea Florilor, care are loc în satul Curteni, comuna Sântana de Mureș. Este un eveniment tradițional pentru Sântana de Mureș, care este una dintre cele mai reprezentative comune din Transilvania pentru cultivarea florilor, sunt zeci de hectare de sere aici. Și atunci era firesc să fie o sărbătoare a comunității în centrul căreia florile să fie regine. După cum spuneam, sunt foarte mulți florari aici. Tot la a doua casă se vând flori, sunt sere. E o tradiție la Sântana și atunci, evident, trebuia organizat un festival cu acest specific. Anul trecut am asistat la un record de participare, acesta a fost și motivul pentru care am propus extinderea sărbătorii la două zile, astfel încât să nu se creeze înghesuială. Practic, suntem într-o comună și sunt foarte mulți oameni care se mută aici pentru o zi sau două ca să-și cumpere flori. Și atunci am spus că, pentru a evita cumva aglomerația, să extindem sărbătoarea la 2 zile, astfel încât fiecare să poată veni relaxat să își cumpere flori”, a declarat, pentru Agerpres, reprezentanta Asociației Mercur Creativ, Cristina Manoilă.

La Sărbătoarea Florilor de la Sântana de Mureș au fost prezentate mii de specii de flori pentru decorarea teraselor, balcoanelor și curților, plante ornamentale, arbori, arbuști și plante aromatice.

Cel mai mare producător de trandafiri din Sântana de Mureș, Jeno Galambodi, susține că a început să producă aceste flori din anul 2008, după ce a lucrat, împreună cu soția sa și cu copiii, la o seră de trandafiri din Ungaria.

Primarul comunei Sântana de Mureș, Dumitru Moldovan, susține că acest festival al florilor a crescut de la an la an și că la această a 21-a ediție s-a ajuns la o participare de aproximativ 50 de florari.

“Sunt vreo 50 de cultivatori prezenți la expoziție. Am stabilit să facem și cea de-a doua zi, pentru că se organizează și un concurs de dansuri populare maghiare și atunci am zis că ar fi frumos și interesant să le punem pe toate împreună. Ne bucurăm că noi putem face flori, în timp ce alții se luptă și omoară oameni în alte părți. Noi facem flori, un lucru frumos și sper ca acest târg să ne ducă în țară vestea că noi suntem iubitori de frumos, oameni care apreciază munca și frumosul. În ultimii ani a crescut numărul de cultivatori, dar suprafețele au rămas oarecum constante. Este o consecință a prețurilor care au fost la utilități, fiindcă munca pentru florile de acum a început anul trecut, de prin septembrie-octombrie. Toată iarna, florile trebuie îngrijite, încălzite. E o muncă enormă și cheltuieli foarte mari (...) Vestea bună este că vin florari tineri și asta este foarte interesant și foarte bine pentru noi. Din moment ce cei tineri care vin să producă flori, înseamnă că merită, merită să se ocupe lumea de flori și înseamnă că e o meserie rentabilă. Suntem mândri că vin tinerii și produc flori, pentru că duc mai departe moștenirea părinților”, a arătat primarul Dumitru Moldovan.

Primarul a spus că administrația publică locală nu beneficiază direct de pe urma activității sutelor de sere de flori, întrucât serele și solariile sunt scutite de taxa impozitelor, însă există o serie de beneficii care se regăsesc în creșterea constantă a bunăstării comunității, iar acest lucru se reflectă în proprietăți mobile și imobile.

“Pentru bugetul comunei să știți că aportul lor nu este chiar așa de mare, dar prin faptul că se construiesc case noi, prin faptul că se achiziționează mașini de capacități mai mari, tot venituri sunt. Nu au fost cuantificate aceste venituri pentru primărie, dar se vede în ceea ce apare în dezvoltarea comunei”, a precizat primarul.

Sărbătoarea Florilor a ajuns la cea de-a 21-a ediție și a mai cuprins, pe lângă zecile de expoziții de flori, ateliere de grădinărit, unde copiii au învățat cum se plantează și se îngrijește o floare, programe artistice, cu dansatori și interpreți locali, copii din comună, Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul, Radu Ille, dar și invitați de peste hotare.

Pe lângă florari, la târg au participat și producători de ustensile de grădinărit și de ghivece și jardiniere, producători artizani, dar și patiseri locali.

Lasă un comentariu