Comunitatea românilor din zona Londrei a sărbătorit cu mici și muzică tradițională încoronarea “unchiașului”

Distribuie pe:

Numeroși români stabiliți în Marea Britanie au înfruntat sâmbătă ploaia mocănească într-un parc din apropierea Londrei și au petrecut cu mici, cârnați, kurtos kalacs, papanași, cozonaci și muzică tradițională încoronarea regelui Charles al III-lea pe care îl consideră “cel mai mare ambasador al României pe meleagurile britanice”, transmite Agerpres.

Adunați în Centenary Park din Harrow, la circa 20 de kilometri de centrul Londrei, reprezentanți ai comunității de români din regiunea administrativă Greater London au îmbrăcat costume populare, au încins grătarele și au pregătit tarabele cu produse românești încă de dimineață, în timp ce Charles și soția sa, Camilla, părăseau Palatul Buckingham și se îndreptau spre Westminster Abbey, pentru a fi unși rege și regină.

Urmărind în paralel știrile despre încoronare, zeci de români originari din diverse colțuri ale țării noastre au expus pe tarabe brânzeturi tradiționale, mici, cârnați, kurtos kalacs, papanași, cozonaci, prăjituri, siropuri naturale, dar și icoane, păpuși, bijuterii și accesorii realizate manual și cărți în limba română, în cadrul Festivalului RoConect.

“Ne bucurăm pentru noul rege, Charles al III-lea, și îl onorăm pentru că, într-adevăr, este cel mai mare ambasador al României pe meleaguri britanice. Tot timpul a vorbit atât de frumos despre țara noastră și a prezentat unicitatea și frumusețea ei, iar în plus are rădăcini românești, care ajung până la Vlad Țepeș. Așa că suntem, într-un fel, rude și noi îl considerăm «unchiașul» nostru”, a declarat pentru AGERPRES Ștefania Banu, stabilită în Marea Britanie din 2010, organizatoarea RoConect, “un proiect făcut de români pentru români”, inițiat în 2020, al cărui festival a ajuns la cea de-a șasea ediție. De data aceasta, o ediție… regească, în “Mica Românie”, așa cum mai este cunoscut Harrow. “După ultimele statistici realizate după Brexit, aici în zonă ar fi peste 40.000 de români. Cât orașul meu natal, Mangalia”, a glumit ea.

Unul dintre românii prezenți la festival a fost Florin Văsâi, originar din Focșani, stabilit în Marea Britanie cu familia de opt ani. “Prin ceea ce facem încercăm să îi facem pe românii de aici fericiți. Aducem în Anglia produse tradiționale de la mici întreprinzători, precum specialitatea casei, produsele de Pleșcoi sau brânzeturi, și sprijinim astfel business-ul lor din România și, de asemenea, dăm șansa românilor din diaspora să simtă gustul de acasă. Ne bucurăm că la fiecare ediție reușim să îi scoatem pe români din case, că îi ajutăm să păstreze din tradițiile din țara noastră”, a spus el.

Două românce din zona Moldovei, Maria și Simona, stabilite în Marea Britanie de 17, respectiv 15 ani, au adus “rețetele bunicii” în Marea Britanie. “Noi respectăm rețetele bunicii în mica noastră afacere și preparăm aici prăjiturile copilăriei, cozonaci moldovenești, cornulețe și multe altele. Britanicii sunt clienți curioși, dar românii sunt cei fideli. Torturile-savarină sunt preferatele britanicilor și eclerele, dar cele mai multe comenzi vin de la români”, a spus Simona pentru care ziua încoronării este una specială. “Ploaia nu ne lasă să ne bucurăm deplin de moment, dar este totuși un moment superb”, a adăugat ea.

La festival au fost prezente și brânzeturi preparate după rețete românești din lapte de la vaci din ferme din Marea Britanie. “Am adus caș proaspăt, telemea de mai multe feluri, urdă, cașcaval afumat, brânză cu diverse condimente, toate pregătite într-o făbricuță a noastră, în parteneriat cu o firmă britanică de unde preluăm laptele neprocesat. Vindem pe bază de comenzi, dar și în magazine și, de asemenea, mergem la târguri unde prezentăm produsele tradiționale românești”, a declarat George Laurențiu Tilea originar din județul Argeș și stabilit în Marea Britanie din 2015.

Vedetele oricăror târguri cu produse tradiționale românești sunt, și în Marea Britanie, micii. “Britanicii sunt foarte receptivi la preparatele românești și sunt foarte încântați în special de mici, dar și de produsele afumate, și chiar avem unii clienți care sunt fani”, a declarat Ioana Bolache din Oituz, Bacău, mutată la Londra de 10 ani, prezentă la festivalul RoConect din ziua încoronării cu produse bazate pe rețete tradiționale.

“Ne bucurăm să îi facem fericiți pe românii care locuiesc în zonă, să le oferim ce avem noi mai bun, ca să se simtă mai aproape de casă, mai ales în această zi specială. Acest business l-am început acum cinci ani împreună cu soțul meu și avem aici angajați români, magazine românești și măcelărie românească”, a declarat ea alături de un costum popular din Oituz, lucrat manual, vechi de 50 de ani. “Este un costum de nuntă, a fost al bunicii. I-am trimis poze și se bucură că l-am expus aici”, a adăugat Ioana Bolache.

Deși vremea nu a ținut nici cu mulțimile adunate la Londra pe traseul procesiunilor ocazionate de încoronare, nici cu românii prezenți la festivalul de sâmbătă, voia bună nu a lipsit, iar unii dintre cei prezenți au lăsat umbrelele deoparte și au dansat pe melodii populare românești interpretate de Irinuca Neagu, în vârstă de 14 ani, sosită la petrecere cu părinții, de la două ore distanță.

Pentru unii români stabiliți în Anglia, pasiunea pentru produsele tradiționale din România a devenit al doilea job, așa cum este cazul lui Constantin din Sibiu, care locuiește în Anglia de zece ani. “Eu lucrez altceva, am o companie de transport, dar pasiunea pentru gătit s-a transformat într-un mic business, la târgurile RoConect, unde britanicii sunt uimiți și încântați de produsele tradiționale românești și, după ce le gustă, revin. În ziua asta, a încoronării, îmbinăm vremea ploioasă din Anglia cu felul în care ne simțim noi cel mai bine, cu oameni frumoși și cu voie bună”, a spus el.

Printre vizitatori s-a numărat și politicianul britanic Gareth Thomas, membru al Parlamentului pentru Harrow West, care are o relație strânsă cu românii din Harrow și vine des la astfel de evenimente.

Ce așteptări au românii de la noul rege al Marii Britanii? “Ne dorim să ducă mai departe și la aceleași standarde moștenirea mamei sale, Elisabeta a II-a, care a fost o regină foarte iubită”, a declarat Ștefania Banu.

Charles al III-lea, de 74 de ani, și soția sa, Camilla, de 75 de ani, au fost încoronați sâmbătă, la Westminster Abbey din Londra, ca regi ai Regatului Unit și Irlandei de Nord.

La ceremonie au fost prezenți 2.300 de invitați, demnitari străini, vedete, reprezentanți ai nobilimii, lideri politici și reprezentanți ai societății civile.

Charles al III-lea a devenit rege al Regatului Unit și al altor 14 țări din Commonwealth, în septembrie, după moartea mamei sale Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani.

(Sursa foto: Facebook Stejarul - Macelarie Romaneasca)

Lasă un comentariu