Număr mare de vizitatori de Noaptea Muzeelor - Muzeul Județean Mureș, ofertă remarcabilă de Noaptea Muzeelor

Distribuie pe:

Un număr mare de mureșeni au participat, sâmbătă, 13 mai, la Noaptea Muzeelor. Muzeul Județean Mureș a deschis, cu această ocazie, cinci spații muzeale, cărora li s-au adăugat alte 30 de locații ale partenerilor acestui eveniment.

Conform doamnei Liliana Lircă, responsabil cu Relațiile publice și comunicarea la Muzeul Județean Mureș, la Secția de Istorie au fost deschise cu această ocazie trei expoziții, una de bază - “Orașul Întărit” - Târgu Mureșul în secolul XVII, și două expoziții temporare: o expoziție de artă contemporană și știință și o expoziție intitulată “Epoci, Elite și Arme”, în cadrul căreia au fost expuse peste 50 de artefacte din Muzeul de Istorie - Secția Arheologie, cum ar fi Fibula de la Suseni sau Tezaurul Dacic.

În Palatul Culturii, cu două zile înainte de eveniment a fost inaugurată expoziția de artă plastică “Capodopere de la Andreescu la Ghenie”. Conform doamnei Liliana Lircă, această expoziție prezintă 80 de lucrări de grafică, pictură și sculptură, selectate dintr-o colecție particulară, din Târgu Mureș, formată din nu mai puțin de 300 de lucrări. Este o expoziție foarte importantă, valoroasă, care prezintă lucrările marilor artiști români de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, cum ar fi Luchian, Nicolae Vermont, Tonitza, Petrașcu sau Paladi și a unor artiști transilvăneni cum ar fi Aurel Ciupe, Ion Vlasiu, Eugen Gâscă sau Hans Eder. Expoziția poate fi vizitată până în 30 iulie. 19 dintre aceste lucrări se află în patrimoniul național cultural în categoria tezaur.

Sâmbătă noapte vizitatorii au avut ocazia, mai ales spre bucuria celor mai mici, să vadă expoziția temporară de la muzeul de Științele Naturii “Lumea după dinozauri - începuturile vieții moderne” care a adus în atenția publicului date despre dinozaurii care au populat Transilvania acum 66 de milioane de ani.

Duminică, a doua zi după Noaptea Muzeelor, la Parcul Arheologic din Călugăreni a avut loc o expoziție temporară din patrimoniul arheologic, dar și alte activități interesante din sfera pedagogiei muzeale, cum ar fi un atelier culinar despre “pâinea romanilor”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Trei doamne, tezaure umane vii”, prezentate publicului în cadrul Nopții Muzeelor

Trei doamne, deținătoare ale titlului de “Tezaur uman viu”, conferit de către Ministerul Culturii, prin Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Rafila Moldovan, rapsod, poet și meșter popular din Idicel Pădure, Margareta Nagy, meșter popular din Chendu, și Maria Bucin Crișan, poet și rapsod popular din Sânmihaiu de Pădure, au fost prezentate publicului, împreună cu creațiile lor, în cadrul Nopții Muzeelor.

Acțiunea a fost organizată de Muzeul Județean Mureș, prin Secția Etnografie și Artă Populară, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, ocazie cu care cele trei au primit câte un Certificat de merit, pentru activitatea îndelungată desfășurată cu devotament și dăruire în slujba păstrării și valorificării patrimoniului cultural tradițional mureșean.

Unul dintre cei mai cunoscuți rapsozi populari din județul Mureș, Rafila Moldovan, din satul Idicel de Pădure, este renumită pentru că și-a transformat casa în muzeu, adunând în aceasta cele mai importante valori etnografice ale satului mureșean.

Rafila Moldovan, care, pe 19 octombrie, va împlini 84 de ani, a amenajat, împreună cu fiul ei, Mihai, în căsuța mică din curte, un muzeu, în care a salvat o serie de lucruri care amintesc de viața satului de odinioară - porturi populare, obiecte de uz casnic și gospodăresc, de la lăzi de zestre, la fiare de călcat care erau încălzite cu jar, până la obiecte folosite la dărăcitul lânii sau pentru pregătirea războiului de țesut, până la capra tradițională, cu care tinerii umblau cândva la colindat.

O parte dintre obiectele din căsuța-muzeu i-au aparținut mamei și bunicii sale, pe altele le-a salvat înainte să fie arse de către oamenii din sat, unele i-au fost donate. Totodată, unele exponate le-a cumpărat.

“Eu mă simt aceeași persoană și mulțumesc lui Dumnezeu că încă mai există tineri care respectă oamenii vârstnici. Pe mine m-a întărit prima dată imaginea războiului: eu l-am văzut, eu l-am suferit. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt încă persoane care se interesează de trecutul românilor și vor să-l ducă mai departe. Nu cred că dumneavoastră sunteți mai bucuroși decât noi că ne aveți printre dumneavoastră. Noi suntem foarte bucuroși că vă interesați de oamenii care au trecut prin viață”, a declarat Rafila Moldovan.

Maria Bucin Crișan, în vârstă de 82 de ani, din satul Sânmihaiu de Pădure, a scris peste 200 de poezii populare și a susținut numeroase cursuri practice pentru păstrarea tradițiilor, fiind declarată “Tezaur uman viu” de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, în anul 2021, la propunerea Muzeului de Etnografie “Anton Badea” din Reghin și în urma susținerii candidaturii sale de către mai multe instituții de cultură și culte din județul Mureș.

Femeia este recunoscută ca un adevărat păstrător și promotor al tradițiilor populare, ea fiind una dintre prezențele active în cadrul activităților culturale și este invitat permanent la activitățile Muzeului de Etnografie din Reghin, unde ține cursuri și demonstrații de tors, de țesut, de cusut și, în special, de artă culinară tradițională, fiind cea care cunoaște toate obiceiurile în materie de gătit pentru fiecare sărbătoare din an.

“Mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat, dacă un om are o înclinație spre ceva, nu e neapărat meritul omului pentru că Dumnezeu dă în mintea omului care este capabil de ceva să scoată acel ceva în evidență și mă gândesc la un citat din Sfânta Evanghelie care spune că aprinzând lumânarea nu o pune sub obroc, o pune pe masă ca să lumineze încăperea întreagă. Și, atunci, dacă am observat și mi-au spus și alții, că nu eu mi-am dat calificativul, că în mine ar fi ceva bun, am gândit să dezvolt, să duc mai departe, să mai audă cineva, să vadă cineva, nu neapărat ca să mă ridice cineva în slăvi, dar așa pentru generațiile următoare care vor veni, poate că apucă un curaj”, a spus Maria Bucin-Crișan din Sânmihaiu de Pădure.

Margareta Nagy din satul Chendu, comuna Bălăușeri, are 73 de ani și își petrece zilnic timpul cu împletitul pănușilor de porumb, un meșteșug învățat de la părinții ei și transmis de ea mai departe, către copii și nepoți, care o ajută să păstreze tradiția.

Potrivit femeii, procedeul tehnic presupune, mai întâi, uscarea pănușilor la soare, tratarea cu fum de sulf, pentru a le feri de mucegai, după care sunt înmuiate în apă, tăiate, răsucite și împletite. După aceste proceduri, ea poate transforma în doar câteva minute o pănușă de porumb într-un obiect de artă, lucrările ei ajungând în toată lumea.

“Când am primit titlul de Tezaur uman am fost foarte emoționată și am simțit o bucurie enormă. Sper să am sănătate pentru viitor să putem să facem lucruri deosebite”, a mărturisit Margareta Nagy.

Meșteșugul împletiturilor din pănuși a apărut în anii '40 ai secolului XX, în satul Dumitreni, la 3 kilometri de Chendu, fiind practicat de femei, în special iarna, în timpul șezătorilor, dar și vara, când se adunau la porți.

“Talentul de creatori, păstrători și promotori ai culturii populare tradiționale, valorizat în sânul comunităților din care provin și apoi răspândit la diferite festivaluri, târguri sau evenimente culturale, ne onorează pe toți mureșenii, deopotrivă, «Tezaurele umane vii» fiind, de fapt, ambasadori ai etnoculturii și identității noastre. Prin talentul lor, meșteșug, poezie sau cântec, ne amintim de o lume deja, în mare parte, pierdută, sau risipită în uitare”, susțin organizatorii evenimentului. (Agerpres)

Manuale vechi, în limba română, prezentate cu prilejul Nopții Muzeelor

Manuale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și alte documente extrem de valoroase despre învățământul în limba română din Transilvania au fost expuse la Prima Școală Românească din Târgu Mureș, cu prilejul Nopții Muzeelor, organizată de Muzeul Județean Mureș, la sfârșitul acestei săptămâni.

Prima Școală Românească din Târgu Mureș, care se află în curtea Bisericii de Piatră din municipiu, a participat în premieră la Noaptea Muzeelor, aducând în fața publicului o expoziție organizată în parteneriat cu Prima Școală Românească din Brașov.

Manuscrisele aduse la Târgu Mureș au fost scanate de echipa Primei Școli Românești din Brașov, vizitatorii putând prin intermediul unui cod QR să studieze îndeaproape documentele în format electronic.

Exponatele din patrimoniul școlii brașovene rămân la Prima Școală Românească din Târgu Mureș până în data de 4 iunie.

“Este un moment istoric astăzi pentru noi, toți, întrucât acest edificiu emblematic la nivel local, dar și la nivel național, participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor. Suntem, așadar, în fața unei premiere. Ne-a ajutat Dumnezeu să înscriem anul acesta, cu ajutorul unor oameni de suflet, Prima Școală Românească, micul nostru muzeu, în acest festival european. Facem asta într-un mod cu totul special pentru că avem acum în Prima Școală Românească exponate și manuscrise vechi de la Prima Școală Românească din Brașov, edificiu istoric și emblematic la nivel mondial. Aceasta a fost posibilă datorită faptului că preacucernicul părinte dr. Sebastian Pârvu, directorul Primei Școli Românești din Brașov, a răspuns invitației noastre și ne-a impulsionat și pe noi ca să-i fim următori”, a afirmat părintele paroh al Bisericii de Piatră din Târgu Mureș, Claudiu Nicoară.

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, la Prima Școală Românească din Târgu Mureș a avut loc și un concert de vioară susținut de Alexandra Voiculescu. De asemenea, a fost prezentat un mini-concert de muzică bizantină al Corului de Copii al Bisericii de Piatră din Târgu Mureș.

Cu această oczie, aici a fost expusă o vioară de colecție cu “melc sculptat”, o vioară marcă înregistrată “Gliga” și sculptură pe cant. (Agerpres)

Lasă un comentariu